Gyermekvédelem Szombathelyen

2019.02.23. 11:30

Szakmai tanácskozást tartottak pénteken a Pálos Károly központban

Tavaly több mint 1200 háztartás vette igénybe a család- és gyermekjóléti szolgáltatást. Legtöbbször megélhetési és lakhatási problémák, gyermeknevelési gondok, családi konfliktusok miatt fordultak a szolgálathoz.

SZMK

Helyzetkép a gyermekvédelemről: a Pálos Károly központban az előző évi tapasztalatokról, feladatokról esett szó. Jobbra: Puskás Tivadar és Kulcsár Lászlóné Fotó: Cseh Gábor

Szakmai tanácskozáson értékelte a gyermekvédelmi jelzőrendszer tavalyi tevékenységét a Pálos Károly Szociális Központ és Gyermekjóléti Szol­gálat.

Helyzetkép a gyermekvédelemről: a Pálos Károly központban az előző évi tapasztalatokról, feladatokról esett szó. Jobbra: Puskás Tivadar és Kulcsár Lászlóné Fotó: Cseh Gábor

2018-ban Szombathely össz­lakosságának 16 százaléka, közel 12 500 fő volt 18 év alatti. Tavaly több mint 1200 család került a gyermekjóléti szolgálat látókörébe, szolgáltatásaik a gondozott családokban összesen 500 kiskorúra terjedtek ki. A gyermekjóléti szolgálat Szombathelyen és 22 településen végzi tevékenységét, míg a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai a szombathelyi járásban 40 településen dolgoznak. Családlátogatás, tanácsadás a leggyakoribb feladat, de utcai-lakótelepi szociális munkát is végeznek, pszichológiai és jogi tanácsadást, egyéni, család- és párterápiát is biztosítanak, tájékoztatott Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője. Ha egy családban gond van, azt a jelzőrendszer valamely tagja észleli – legtöbbször a védőnő, a háziorvos, vagy a köznevelési intézmény pedagógusa. Együttműködésük kiemelt jelentőségű a gyerekek egészséges fejlődése érdekében. Törvény írja elő, hogy a jelzőrendszer tagjai számára évente egyszer szakmai tanácskozást kell szervezni az előző évi tapasztalatokról. Dr. Puskás Tivadar polgármester hangsúlyozta: a gyermek védendő érték, a családok normális működése a nemzet jövőjének záloga, azt minden eszközzel segíteni kell, ahogy a gyermekvállalást is.

Évről évre nő a gyermekvédelem látóterébe kerülő gyerekek száma a városban. Tavaly a kiskorúak 6 százaléka, 820 fő részesült gyermekvédelmi kedvezményben mintegy tízmillió forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában