Tűzvédelmi rendelet

2019.06.05. 07:03

Szombathelyi lakások erkélyén tiltják be a dohányzást

A lakók megelégelték, hogy a közös biztosításból kell kifizetniük a dohányosok által okozott kárt, ezért drasztikus döntést hoztak: 1580 lakás erkélyén tiltották meg a dohányzást.

Budai Dávid

Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet elnöke azt mondja, aki közösségben él, annak tudomásul kell vennie, hogy ez a közösség meghatározhatja az együttélés módjait

Fotó: Unger Tamás

Olvasónk negyven éve él Szent Flórián körúti lakásában. Idős már, gyakran üldögél az erkélyen, ahol olvas, vagy levegőzik, miközben olykor-olykor rágyújt. Soha nem is volt gond ezzel, mígnem pár hete a Perint Lakásszövetkezet küldöttgyűlése úgy nem döntött, hogy tűzvédelmi okokra hivatkozva megtiltja a lakóknak a dohányzást az erkélyen.

Olvasónk szerint azonban az erkély magántulajdon, ami a lakáshoz tartozik, így nem tartja jogosnak a korlátozást. Azt, hogy a közös helyiségekben – mint amilyen például a lépcsőház vagy a lift – nem lehet rágyújtani, elfogadja, de a saját tulajdonú erkély, amely ráadásul az épület homlokzati síkján belül helyezkedik el, szerinte már más kategória.

Tudja, hogy vannak olyanok, akik nem tudnak kulturáltan dohányozni és például kidobálják a csikket az erkélyről, ő ellenben még arra is ügyel, hogy az erkélyen használt hamutartója zárt legyen, ezért igazságtalannak érzi, hogy a most meghozott döntéssel mindenkit büntetnek. Szerinte az általános tiltás helyett a cigarettázási kultúrán kellene javítani.

Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet elnöke azt mondja, aki közösségben él, annak tudomásul kell vennie, hogy ez a közösség meghatározhatja az együttélés módjait
Fotó: Unger Tamás

Utánajártunk, mi lehet az elsőre valóban szokatlan döntés oka.

– A lakók döntöttek így, két, tavaly nyári tűzeset miatt – tudtuk meg Barczi Csabától, a szövetkezet elnökétől. Az egyik esetben egy tizedik emeleti erkélyről pöcköltek ki egy égő csikket, ami két emelettel lejjebb, egy idős, 93 éves asszony erkélyén landolt, meggyújtva azt, egy másik esetben pedig valakinek a saját erkélyét sikerült felgyújtania. Mivel a házon tömbbiztosítás van – amely az erkélyeket is magában foglalja –, egy-egy lakó felelőtlenségének következményeit az összes lakó viseli.

Egyrészt a biztosító a dohányzás miatti tüzeket csak részben térítette meg, másrészt azzal, hogy emberi mulasztás miatt rövid időn belül kétszer is keletkezett biztosítási esemény a szövetkezetnél, számítani lehet a biztosítási díj növekedésére is. Azért, hogy elejét vegyék a lakók a hasonló eseteknek és megelőzzenek egy esetleges tragédiát, úgy döntöttek, szigorítanak. A döntés 1580 lakást érint.

– Aki közösségben él, annak tudomásul kell vennie, hogy egy közösségnek ereje van, amely meghatározhatja az együttélés módjait – fogalmazott a szövetkezet elnöke. Amennyiben elfogadjuk, hogy a 46 tagot számláló küldöttgyűlés a társadalom keresztmetszete, joggal feltételezhetjük, hogy köztük is akad néhány dohányos, márpedig a határozatot a megjelent 32 küldöttből 29 megszavazta.

Vas megyében évente 150 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat – tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági felügyelőjétől.

A lángok leggyak­rabban a gáztűzhelyen felejtett étel miatt csapnak fel, ezt követik az elektromos zárlatok, majd a fűtőberendezések okozta tüzek, a dohányzás pedig a negyedik a sorban. Erkélytűzből és dohányzás miatti lakástűzből is egy-két eset fordul elő a megyében évente. 2017 óta négy, dohányzásra visszavezethető tűzeset történt a megyében, amelyekben három ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában