Gyalogtúra

2019.07.17. 07:00

Száz kilométert tettek meg – vasi iskola diákjai túráztak a Mecsekben

Vas megye öt általános iskolájának diákjai szánták el magukat arra, hogy csaknem 100 km-es gyalogtúrát teljesítsenek a Mecsekben.

Tóth Gábor

A vándortáborozás újraindítását Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezte, az ország több pontján hirdettek programot kormányzati támogatásból.

Az „erdei vándorok” Vasból is útra keltek, a megye öt általános iskolájának (Olcsai, Somogyi, Kölcsey, Brenner, Nyitra utcai) diákjai szánták el magukat arra, hogy Körmendről indulva meghódítsák a Mecsek térségét.

– El kellett végezni egy speciális túravezetői tanfolyamot, majd az erre a célra kialakított honlapon regisztráltam, és igyekeztem mielőbb lefoglalni egy szabad túraútvonalat – árulta el Baranyai Sándor túravezető. – Régen roppant népszerűek voltak az ilyen nyári túrák, aztán feledésbe merült ez a szabadidős időtöltés, most kezd újjáéledni a mozgalom. Mutatja ezt az is, hogy a túraútvonalakra kiadott időpontok néhány órán belül elfogytak. Ugyanakkor amikor elkezdtem járni az iskolákat és gyűjteni a gyerekeket, sokan nem értették, miről van szó. Végül 15 gyerekkel keltünk útra, Sándor Zoltán, az Olcsai pedagógusa volt a segítségemre.

Rövid pihenőt tart a Vas megyei csapat a pécsváradi vár tövében Fotó: Vassné Papp Viktória

A vasi delegáció a pécsi állatkerttől „rajtolt”, kivitték a kis csapatot a város szélére, aztán onnan gyalogosan teljesítették az egyes napokra kiírt útvonalakat. Laktak turistaszállón, sátorban, de volt, hogy egy várban kaptak szállást. Sok más mellett meglátogatták az 56-os szabadságharcosok egyik táborhelyét, Vágotpusztát. Bejárták a vadregényes, patakokkal átszőtt Melegmányi-völgyet, komoly emelkedőket megmászva bevették Máré várát. Meghódították a Mecsek legmagasabb csúcsát, a 682 méter magas Zengőt, eljutottak Pécsváradra, a Szent István kori bencés kolostorhoz. A diákoknak volt részük esőben, sárban, találkoztak rengeteg szúnyoggal, átgázoltak két méter magas csalánerdőkön, több száz méteres emelkedőket gyűrtek le – internetkapcsolat nélkül.

– A hétnapos túra jól előkészített táborhelyszínekkel, kiváló étkezési lehetőséggel várta a diákokat, de luxusban azért nem volt részük – tette hozzá Baranyai Sándor.

– Majdnem száz kilométerttettünk meg, fárasztó, ugyanakkor lélekemelő napokat éltünk át együtt – és sokan már most jelezték, hogy jövőre is jelentkeznének a túrára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában