Fejlesztés

2019.07.10. 07:00

Százmillió forint a kőszegi Dózsa utca felújítására

Százmillió forintos útfelújítási támogatásban részesül Kőszeg, melynek révén újjászülethet a Dózsa György utca, jelentette be tegnap Básthy Béla alpolgármester.

Vas Népe

Básthy Béla (középen) Gelencsér Attila bizottsági taggal, az utcában élő Petkovits Sándornéval és Poropatich Andrásnéval, Honvéd Péterné óvónővel

Fotó: Ohr Tibor

– A 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési időszak lezárásához közeledve határozott célunk az, hogy a már elnyert pályázatok megvalósítása után minél több hazai költségvetési forrást szerezzünk Kőszeg úthálózatának felújítására. Otthonos várost szeretnénk építeni, ennek a része a mostani támogatás is, amellyel az állami költségvetés százmilliós forrást biztosít Kőszegnek, ebből felújíthatjuk a Dózsa György utcát – fogalmazott Básthy Béla.

Hozzátette: azért is időszerű a mostani fejlesztés, mert nemrég fejeződött be az Ár­pád-házi Szent Margit Általános Iskola tornacsarnokának 1,2 milliárd forintos beruházása, és az építkezés során jelentősen megrongálódott utakat is minél előbb rendbe akarják tenni.

Básthy Béla (középen) Gelencsér Attila bizottsági taggal, az utcában
élő Petkovits Sándornéval és Poropatich Andrásnéval, Honvéd Péterné óvónővel
Fotó: Ohr Tibor

– Hétfőn szavaztunk a 2020-as költségvetés módosító indítványairól. Az ellenzék által külön parlamenti szavazásra kikért javaslatok között nem volt Kőszeghez kapcsolódó. Hosszú egyeztetéseket folytattam az elmúlt hetekben, hogy a fegyelmezett költségvetési politika mellett jusson forrás a kőszegi úthálózat fejlesztésére. Így került be a költségvetés összegző módosító javaslatába a kőszegi útfelújítás támogatása. Az ellenzék ezt elutasította, remélem azonban, hogy a pénteki zárószavazáson már támogatja a költségvetést. Az összegző módosító javaslatot a parlamenti voksoláson a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjának 117 képviselője támogatta, míg az ellenzék 52 képviselője, köztük a Jobbik politikusai elutasították azt – tudtuk meg Ágh Péter or­szággyűlési képviselőtől. Szerinte megmosolyogtató, hogy az egyik jobbikos politikus most azzal akar kitűnni, hogy más tollával ékeskedik. Megjegyezte még: a kőszegi ellenzéki szereplők csak a szavaikkal hirdetik az összefogást, valójában a város szétszakítására játszanak, és a pálya széléről keltenek széthúzást. Miközben a város érdeke az, hogy vezetői a kormánnyal szövetségben Kőszeg fejlesztéséért dolgozzanak.

Básthy Béla kiemelte még: több milliárd forint értékű beruházásban érdekelt Kőszeg.

– Több mint 300 millió forintból fejlesztjük a déli városrész közlekedési infrastruktúráját, ennél is nagyobb összegből valósul meg a Városmajor környezettudatos rehabilitációja és a Várkör részleges felújítása. 286 millió forintból korszerűsítjük a csapadékvíz-elvezetési hálózatot, 108 millió forintból épül a Kőszeget és Kőszegfalvát összekötő kerékpárút. 181 millió forintból valósultak meg jelentős felújítások óvodáinkban és több százmillió forintból újították fel a Ju­risich-gimnáziumot. A KRAFT programban egymilliárd forintot meghaladó összegből újul meg a bencés rendház és az evangélikus kollégium, és további 300 millió forint jut a turizmus fejlesztésére is – sorolta az alpolgármester. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában