Nem az első eset

2019.06.07. 14:41

Szégyellem magam – mondta állítólag a szakonyi polgármester, aki lelőtt egy kutyát

Szerdán este, nem sokkal hét óra előtt hatalmas dörrenés rázta meg az amúgy mindig csendes és festői szépségű tisztást Horvátzsidány mellett.

Lakosi Gabriella

Itt él Marton Ágoston és családja. A lövés előtt nem sokkal kisfia, Gáspár Ugra nevű mudi kutyájával indult el a telken lévő tóhoz játszani. A kutya közben eltűnt, majd eldördült a lövés. Utána hiába hívogatták az állatot, nem jött vissza.

Ágoston azonnal lóra szállt, bejárta a környéket Ugra után kutatva. Ekkor találkozott a vadászlesen lévő két vadásszal, Farkas Gyulával, Szakony polgármesterével és osztrák társával – meséli a történetet.

Elmondása szerint megkérdezte tőlük, ők lőttek-e és hogy látták-e a kutyáját. A vadászok a nemleges válasz után másik irányba navigálták a férfit, mondván, ők onnan hallották a lövést.

A kutyát nem találta meg Ágoston, de a keresést nem adta fel. Még egyszer beszélt a vadászokkal, közben felfedezte a friss vérnyomokat is. Farkas Gyula mindent tagadott. Miután mindenki elment, Ágoston egyedül maradt és elkezdte átvizsgálni a vadászles környékét. Akkor találta meg az állat tetemét egy műanyag zsákba tekerve, az árokba dobva.

A kutya még vérzett, de már nem élt. Az egyik oldalát a golyó teljesen leszakította.

Ágoston ekkor összeszedte a családját, fogta a kutya tetemét, és elindult Farkas Gyula házához. A vadász éppen akkor ért haza. Számon kérte a férfit, aki először tagadott, majd Ágoston állítása szerint beismerésül csak ennyit mondott: szégyellem magam.

Fotók: Unger Tamás

Az állatot eltemették. Gáspár, a 10 éves kisfiú egész éjszaka nem aludt, annyira megviselte négylábú barátja elvesztése. Másnap iskolába sem tudott menni. Végig az édesapja mellett maradt. A másfél éves állat nagyon a szívéhez nőtt. Okos kutya volt, sok mindent csináltak együtt. Hetente kétszer például külön kutyakiképző foglalkozott Ugrával és Gáspárral.

Ágoston az eset után azt mesélte, Farkas Gyula tíz éve egyszer már meglőtte egy kutyájukat. Azt az állatot akkor sikerült megmenteni, hiszen gyorsan bejutottak vele az állatkórházba.

Megkerestük Gagyi Istvánt, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnökét. Ő elmondta, hogy a gyanúsított vadász ügyében már megkezdődött a belső vizsgálat, és a vadásztársaság elnökétől úgy tudja, hogy a polgármester vadászati jogát felfüggesztették – amíg az ügy le nem zárul, nem vadászhat.

Az elnök hozzátette: bizonyítékok hiányában nem szeretne ítéletet mondani, de védeni sem szeretne olyat, aki vétett a törvények ellen, ezért nem foglal állást.

Az viszont biztos, hogy véletlenül nem lehet lőni. A vadásznak mindig meg kell győződnie arról, milyen állat van a puska másik oldalán. Kutyára csak akkor célozhatnak, ha az éppen valamilyen vadat űz vagy támad.

Farkas Gyula ellen információi szerint egyszer már folyt eljárás, akkor egy időre elvették az engedélyét. Nem igazak tehát azok a hírek, miszerint „érinthetetlen” lenne a polgármester. Ha hibázott, most is megkapja majd a büntetését.

 

Fontos még megjegyezni, hogy a Répcevölgye Vadásztársaság, amelyhez a terület tartozik, nagyon jó kapcsolatot ápol az állatvédőkkel, rendszeresen együttműködnek. Ez a viselkedés tehát egyáltalán nem jellemző a vadászokra.

Ezt egyébként Ágoston is megerősítette, aki azt is elmesélte, hogy a vadászok többségével nagyon jó kapcsolatot ápol, békésen tudnak egymás mellett dolgozni.

Az ügyben kerestük a szakonyi polgármestert, Farkas Gyulát is, de őt nem sikerült elérnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában