Szentmise a hegyen

2019.05.28. 11:30

Székely János: Kellenének a bátor hitvallók

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök celebrált misét tegnap délelőtt a szőlőhegyi Mária-kápolnában.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Székely János celebrálta a szentmisét a 300 éves kápolnában Fotó: Horváth Balázs

Felsőcsatár talán az egyetlen település Magyarországon, ahol máig őrzik a keresztjárás hagyományát, amely a múlt század közepéig a katolikus egyház liturgiájának még szerves része volt.

Az áldozócsütörtököt megelőző hétfői, keddi és szerdai körmeneteken a hívek a plébániatemplomból gyakran egy útszéli kereszthez vonultak a mindenszentek litániáját énekelve, innen az elnevezés. A Vas-hegyen a nardai és a felsőcsatári hívek közösen végezték ezeket a körmeneteket.

Dr. Székely János celebrálta a szentmisét a 300 éves kápolnában Fotó: Horváth Balázs

A három napból végül a hétfői szőlőhegyi szentmise maradt, aminek hagyományát a kommunista rezsim és a határzár éveiben is fenntartották.

Tegnap, a hegyi kápolna háromszáz éves jubileuma alkalmából a szentmisét dr. Székely János megyés püspök celebrálta. A szertartás alatt ott volt a kápolnában az éppen Felsőcsatáron tartózkodó Máriacelli Vándor Szűzanya-­szobor.

A megyés püspök szentbeszédében méltatta a csatáriak hűségét és bátorságát, hangsúlyozva, hogy az egyháznak ma is nagy szüksége lenne a Szent Pálhoz hasonló hitvallókra, akik tanúságtétellel, példamutatással erősítik egyházunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában