régi idők

2018.05.04. 10:00

Szépül a híres sgraffitós ház Kőszegen

Állagmegóvás és funkcióbővítés: ezt célozza a város egyik legismertebb műemléki épületének, a sgraffitós háznak a felújítása, amelynek az egyik leglátványosabb eleme az 1560 körül felhúzott, a főpárkányig reneszánsz, onnantól felfelé barokk stílusú épület fő homlokzatán található egyedi díszítés restaurálása.

Tóth Kata

Nemessányi Klára és Boromisza Péter munkában Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Nemessányi Klára és Boromisza Péter munkában Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Áprilisban az időjárás már lehetővé tette a kültéri munkát: összesen negyven négyzetméternyi felületen a sgraffitóval együtt a barokk részhez tartozó fríz (a latin feliratos mondatszalag) felújítását is elkezdték a festő-restaurátor szakértők, Boromisza Péter, Nemessányi Klára és Gyarmati András. Miután végeztek, az építők veszik át a terepet. Május végéig festik még a lábazati részt, a földszinti traktust, és rendbe teszik a kőkaput és a vakolatokat. Az épületben a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) könyvtára kap helyet, a tetőtérben kutatószobát és multimédiás termet alakítanak ki. btk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában