Civil tudósítónktól

2019.04.01. 11:00

Szlovén nap a szentgotthárdi gimnáziumban – a népzenével is ismerkedtek

Szlovén napot szerveztek a Vörösmarty Gimnáziumban, ahol a felsőszölnöki általános iskolások jóvoltából a szlovén népzenei kultúrával ismerkedhettek a tanulók.

Civil/Horváth R. László

Népviseletben fogadták dr. Boris Jesih főkonzult (hátul) Fotó: VN/HRL

– Harmadik esztendeje annak, hogy tanulóink szlovén napon vehetnek részt – tudtuk meg Faschingné Libricz Irén szlovén nemzetiségi nyelvtanártól.

Népviseletben fogadták dr. Boris Jesih főkonzult (hátul) Fotó: VN/HRL

Ezúttal a program a moziban filmvetítéssel kezdődött, majd az oktatási intézmény aulájában Lang Zalán szlovén nyelven és Soós Jakab Áron magyar nyelven szavalta el France Preseren költeményét. Balogh Éva igazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Boris Jesih főkonzult. A politikus örömét fejezte ki, hogy a gimnázium lehetőséget nyújt a szlovén nyelv tanulására, és reményének adott hangot, hogy a közeljövőben a határ menti iskolák számára lehetőség lesz a szomszédos ország nyelvének tanulására-tanítására, a politikai egyeztetések megkezdődtek ez ügyben.

A szlovén nap célja a szomszédos ország írott-beszélt nyel­ve iránti érdeklődés felkeltése, s hogy a szlovén nyelv továbbra is élő maradjon a Rába­vidéken. Ezért az iskola lehetőséget ad az általános iskolát idén befejezőknek, hogy a szlovén nyelvet a gimnáziumi évfolyamokon is tanulják.

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában