A lázadás az ok

2018.12.04. 07:00

Szólj be a papnak: a bűn is téma volt a fórumon

A bűn és a szenvedés is téma volt a második szombathelyi Szólj be a papnak fórumon. Baptista és evangélikus lelkész, katolikus pap válaszolt.

Bakos Ágnes

Varga László Ottó, Torma-Hasza Mónika és Martos Levente Balázs Fotó: Horváth Balázs

– Amikor nincs baj, nem nagyon szoktuk keresni az Istent, amikor baj van, odafordulunk hozzá – fogalmazta meg Varga László Ottó baptista lelkész. – Olyan világban élünk, amelyből a szenvedés nem tud hiányozni. Ebben a világban, úgy néz ki, a baj visz el bennünket Istenhez – foglalta össze.

Honnan jött a bűn? Erre a kérdésre Martos Levente Balázs katolikus pap azt mondta: ahogyan a szenvedés minden ember közös tapasztalata, úgy a bűnösség tapasztalata is közös. – A katolikus teológia szerint volt egy eredeti bűn – mondta.

Varga László Ottó, Torma-Hasza Mónika és Martos Levente Balázs Fotó: Horváth Balázs

– Amit a Szentírás leír, elég is nekünk ennyi, hogy a bűn eljött a világba, megkísértette a gonosz az embert, ezt elfogadhatjuk. A kérdés az, hogy az Istennel való kapcsolatunkban ezen mennyire tudunk dolgozni, hogy a gonosz ne uralja az életünket – mondta Torma-Hasza Mónika.

– Az ősbűn a lázadás volt – mondta Varga László Ottó. Kifejtette: – Még az ember teremtése előtt, amikor az ördög, ahogy nevezi a Biblia, föllázadt az Isten ellen.

Martos Levente Balázs párhuzamot vont az emberiség és egy-egy ember fejlődése között. Hiszen a gyermek is elhagyja az ártatlan gyermekkort. Karl Rahner német jezsuita szerzetest idézte, aki szerint a világban található szenvedés bizonyos értelemben még mindig Isten nagy titka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában