Közgyűlés

2019.01.08. 12:52

Puskás: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali közösséget

Elfogadta kedden a szombathelyi közgyűlés, hogy az önkormányzat cégeinél ne legyen érvényes a munka törvénykönyvének decemberben a parlamentben elfogadott módosítása. Dr. Puskás Tivadar polgármester politikai cirkusznak nevezte a keddi eseményeket. Elmondta: ez az értelmetlen döntés nem születhetett volna meg a város egyik alpolgármesterének, Molnár Miklósnak a hathatós közreműködése nélkül.

VN

Dr. Puskás Tivadar, Molnár Miklós, dr. Károlyi Ákos és dr. Nemény András a múlt heti rendkívüli közgyűlésen

Fotó: Unger Tamás

Az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt és a Jobbik által közösen kezdeményezett keddi rendkívüli közgyűlésről történő távolmaradásukat előre jelezték a város jobboldali frakciójának képviselői, mert szerintük a Munka Törvénykönyvének módosításával kapcsolatban nincs feladata a városnak.

Ott volt a rendkívüli közgyűlésen dr. Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) polgármester, valamint Molnár Miklós (ProSavaria) alpolgármester. Utóbbi a napirendet is megszavazta. Részt vettek az előterjesztők: Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), Kopcsándi József (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), dr. László Győző (Éljen Szombathely! Egyesület), Horváth Soma (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), dr. Nemény András (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt), dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) és Balassa Péter (Jobbik), valamint dr. Ipkovich György (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) és Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt). Ezzel határozatképes volt a közgyűlés.

Az elfogadott határozat szerint a közgyűlés, mint a tulajdonosi jogok egyedüli gyakorlója utasítja a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek vezetőit, hogy a rendkívüli munkaidőre vonatkozó szabályok alkalmazása során ne lépjék túl a naptári évenkénti 250 órát, kollektív szerződés esetén a 300 órát „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak.

Dr. Puskás Tivadar, dr. Károlyi Ákos, Molnár Miklós és dr. Nemény András (jobbról) a közgyűlésen
Fotó: Unger Tamás

– A Fidesz–KDNP a munkások oldalán áll, ez a kormány mindig a munkahely­teremtés kormánya volt. A Munka Törvénykönyve módosításának az a célja, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsuk a bürokratikus akadályokat. A kormány ezért támogatta, hogy a dolgozók önként vállalt munkavégzésre kapjanak lehetőséget és így többet kereshessenek, de ehhez mindig a dolgozó beleegyezése szükséges – mondta dr. Puskás Tivadar polgármester, akit megkérdeztünk arról, hogyan értékeli a tegnapi rendkívüli közgyűlésen történteket.

– A Fidesz–KDNP az ellenzéki előterjesztést azért utasítja el, mert ez csak ürügy ahhoz, hogy politikai balhét csináljanak. Az ellenzéki előterjesztés politikai cirkusz – tette hozzá dr. Puskás Tivadar. Hangsúlyozta: ami azonban ennél a politikai cirkusznál is fontosabb tanulság, hogy Balassa Péter jobbikos képviselő és a szocialisták összefogása nem lett volna elég ehhez az értelmetlen önkormányzati határozathoz. A döntés nem születhetett volna meg a város egyik alpolgármestere, Molnár Miklós árulása nélkül. Sajnálatos, hogy ezen lépésével Molnár Miklós elárulta azt a polgári, jobboldali közösséget is, amelyik bizalmából listás képviselői helyet szerzett 2014-ben. Molnár átállt a szocialistákhoz, és felrúgta azt az írásos megállapodást, amelyet a Fidesz–KDNP pártszövetséggel kötött – hangsúlyozta a polgármester.

– A Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt, az Éljen Szombathely! Egyesület, a V, mint Vas Egyesület, valamint a szakszervezetek közösen elérték azt, amit Szombathely lakóinak többsége szeretett volna, hogy a rabszolgatörvényt legalább a szombathelyi önkormányzati cégeknél ne alkalmazzák – ezt mondta dr. Nemény András a rendkívüli közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón. Arról is beszélt, hogy operatív csoportot alakítanak, végigjárják a város nagy munkaadóit: arról próbálják meggyőzni őket, hogy ők se alkalmazzák a törvényt. Megköszönte a részvételt a túlóratörvény ellen szervezett demonstrálóknak Balassa Péter. Szerinte mérföldkő a keddi döntés, szakmai döntés született, amelyben a munkavállalókat képviselik.

Mindezzel kapcsolatban a megkérdezett önkormányzati cégek vezetői az elmúlt öt évben a cégeknél alakult túlórákkal kapcsolatban elmondták: hét társaság egyáltalán nem túlóráztatott egy percet sem, a többi cégnél az átlagos dolgozónkénti túlóraszám a korábbi felső határ töredékét sem érte el, átlagosan évi mintegy 30 órányi túlóra esett egy munkavállalóra. A cégvezetők egyértelműen írásban nyilatkoztak arról, hogy a jövőben sem fognak változtatni a kialakult gyakorlaton, és erre pénzügyi lehetőségük sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában