SZOMBATHELY

2018.03.05. 07:00

A bombázás áldozataira emlékeztek a gyásznapon

Az 1945. március 4-i szőnyegbombázás áldozatainak emlékére tartottak megemlékezést a Szent Erzsébet-templom Assisi Szent Ferenc Kollégiumánál és az ELTE Savaria Egyetemi Központ D épületénél.

Merklin Tímea

Németh Tamás tárogatózenével vezette a kegyeleti sétát a ferences kollégiumtól az egyetem D épületéig. Az első sorban dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és dr. Balázsy Péter megyei jegyző Fotó: Nagy Jácint

 

Az áldozatokra emlékeztek Fotó: Nagy Jácint

Szőnyegbombázás 73 éve

Március 4. a város gyásznapja. 73 éve ezen a napon déltájban megszólaltak a szirénák, repülőgépzúgástól morajlott az ég, és záporozni kezdtek a halált hozó bombák, mindenütt robbanások, majd leomló házfalak, romok. 1945-ben e kora tavaszi napon az angolszáz haderők gépei öt hullámban hajtottak végre szőnyegbombázást. Találat érte a belváros barokk épületeit, a környező utcákat, a Perint pataktól keletre eső városrészt. A 15 perces légitámadásnak több száz polgári áldozata volt. Rájuk emlékeztek főhajtással, koszorúzással és mécsesekkel az Assisi Szent Ferenc Kollégium falán elhelyezett „Szent Ferenc könyörög a világbékéért” című műnél, amely a Munkácsy-díjas szobrász, Kiss Sándor alkotása, és a Pro Savaria Egyesület támogatásával készült.

Méltó módon emlékeztek

Balogh János, a Weöres Sándor Színház színésze Radnóti Miklós Levél a hitveshez című versét mondta el, majd ökumenikus szertartást tartottak a történelmi egyházak képviselői. Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész és Varga Kamill ferences szerzetes. Az emléktáblánál koszorút helyezett el dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar polgármester, valamint a kormányhivatal, a megye és különböző szervezetek képviselői.

Németh Tamás tárogatózenével vezette a kegyeleti sétát a ferences kollégiumtól az egyetem D épületéig. Az első sorban dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és dr. Balázsy Péter megyei jegyző Fotó: Nagy Jácint

A megemlékezés résztvevői Németh Tamás tárogatózenéjének kíséretében tették meg kegyeleti sétájukat az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri D épületéig, ahol szintén koszorúzással emlékeztek a légitámadás áldozataira, a megsemmisült egykori városházára. Az épületet ért találat 60. évfordulóján Szombathely önkormányzata és az ELTE Savaria Egyetemi Központ elődje, a Berzsenyi Dániel Főiskola emléktáblát helyezett ott el, hogy évente ezen a napon tisztelegni fognak az áldozatok előtt. Az ünnepi műsorban a Savaria Szimfonikus Zenekar Rézfúvós Quintettje játszott, Balogh János színművész Babits Mihály Fortissimo című versét mondta el.

Groteszk anekdotával emlékezett

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke emlékbeszédében egy keserű, groteszk anekdotát idézett, miszerint amikor Magyarország 1941-ben belépett a háborúba, hadat kellett üzenni az Amerikai Egyesült Államoknak is. Elment a nagykövet az amerikai külügyminiszterhez, hogy bejelentse ezt a magyar királyság nevében. – Akkor maguknak királyuk van? – kérdezett vissza a miniszter. – Nem, nekünk tengernagyunk van. – Akkor maguknak van tengerük? – Az nincs. – Akkor vitájuk van velünk? – Nincs vitánk. – Akkor területi követelésük van? – Nem, Önökkel szemben nincsen. – Akkor kivel van? – Romániával. -Akkor miért nem Romániának üzennek hadat? – Azt nem lehet, Románia a szövetségesünk.

- Ez az abszurd történet nem biztos, hogy megesett, de megeshetett volna. Rámutat a háború értelmetlenségére, az értelmetlen áldozatokra – mondta dr. Hende Csaba, hangsúlyozva: a lebombázott épületek pótolhatók, az emberveszteség nem pótolható. Imádkozzunk, hogy az áldozatok békében nyugodhassanak, és gyermekeink, unokáink békében élhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában