határozatképtelenség

2019.12.12. 10:11

Tudatosan bojkottálta a csütörtöki taggyűlést Szombathely? (frissítve)

Rendkívüli közgyűlést hívott össze ma 9 órára a Vasivíz Zrt. igazgatósága. A részvényesek a Szombathelyi Szennyvíztisztító Telep nagytermében gyűltek össze.

Vas Népe

Az alacsony részvétel miatt a közgyűlés határozatképtelen volt

Fotó: Unger Tamás

13:55

Cikkünk megjelenése után a szombathelyi önkormányzat közleményt adott ki, amit dr. Horváth Attila írt alá. Az alpolgármester az önkormányzat távolmaradását így indokolja: az Igazgatóság működésével, az ott hozott döntések jogszerűségével kapcsolatban Szombathely önkormányzata több alkalommal is aggályokat fogalmazott meg, amelyet a Vasivíz vezérigazgatója, az Igazgatóság és a Felügyelőbizottság részére is eljuttatott. A feltett konkrét kérdésekre semmiféle válasz nem érkezett, a szerdára összehívott felügyelőbizottsági ülés pedig elmaradt. Mindezek miatt úgy döntött az önkormányzat, hogy a zrt. csütörtöki közgyűlésén nem vesz részt. Bíznak abban, hogy a megfogalmazott felvetésekre jogilag megalapozott választ kapnak, a Felügyelőbizottság és az Igazgatóság a törvényben előírt kötelezettségeit teljesíti a megismételt közgyűlés időpontjáig, amelyen a társaság felelős többségi tulajdonosaként, a működőképesség megőrzése érdekében részt fog venni.

Az önkormányzat közleménye mellé csatolta dr. Nemény András december 10-i keltezésű levelét is, amelyet a Vasivíz Zrt. Igazgatóságának küldött. Ebben egyebek mellett arra kéri az Igazgatóságot, hogy küldje meg az önkormányzatnak az Igazgatóság 2019. november 22-i és december 2-i üléséről készült hangfelvételt. (Ezeken tárgyalta az Igazgatóság egyebek mellett dr. Kohuth Viktor távozó vezérigazgató egyszeri bérkiegészítését)

Azt már mi tesszük hozzá: a szombathelyi önkormányzat többségi, közel 53 százalékos tulajdonosa a Vasivíznek, az új vezérigazgató megválasztásához pedig a jelen lévő részvényesek minimum 55 százaléknyi szavazatára lett volna szükség. A december 17-i, megismételt rendkívüli taggyűlésen a határozatképességhez nem kell a tagok kétharmadának megjelenni, a régi vezető menesztéséhez és az új vezérigazgató megválasztásához elég lesz a jelenlévők 55 százalékának szavazata, amivel a szombathelyi önkormányzat rendelkezik.

A Vasivíz Zrt. Szombathely mellett még 206 Vas megyei településen biztosítja az ivóvízellátást. Jogosan vetődik fel a kérdés: hogyan értékelik a kisrészvényesek a szombathelyi önkormányzat mostani távolmaradását?

A Vasivíz Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok között van Kőszeg és Körmend is. Básthy Béla, Kőszeg és Bebes István, Körmend polgármestere részt vett a taggyűlésen.

– Meglepetésként ért Szombathely távolmaradása, hiszen egy, az egész megye számára nagyon fontos cég jövőjéről van szó. Remélem, hogy a megismételt közgyűlés az ügy jelentőségének megfelelően mindenki számára megnyugtató, az érintett önkormányzatok és a lakosság közös érdekét szolgáló döntéseket hoz majd – hallottuk Básthy Bélától.

Bebes István úgy kommentálta a történteket: bízik abban, hogy Szombathely küldötte azért maradt távol, mert olyan felelős döntést készítenek elő, ami a Vasivíz Zrt. működését hosszú távon biztosítja.

10:11

Kilenc óra után néhány perccel azonban a megjelent a megjelentek távozhattak: 16, 93 százalékos jelenlétnél ugyanis a közgyűlés határozatképtelen volt. Az ülést levezető Virányi Balázs igazgatósági tag egyben arról tájékoztatott, hogy december 17-én, kedden 9 órakor változatlan napirendi pontokkal, ugyanott megismétlik a közgyűlést. Az már a megjelentek számától függetlenül határozatképes lesz.

Az alacsony részvétel miatt a közgyűlés határozatképtelen volt
Fotó: Unger Tamás

A többségi tulajdonos, Szombathely önkormányzata a közgyűlési támogatottság ellenére távol maradt a Vasivíz Zrt. rendkívüli közgyűléséről, amire információink szerint az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa. Vajon miért nem képviseltették magukat egy ilyen fajsúlyos kérdésben való döntésnél? Mi ezzel a szándékuk? Molnár Miklós, akit a szombathelyi közgyűlés a választások utáni első ülésén a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának jelölt, rendelkezik-e a jogszabályban meghatározott, megfelelő végzettséggel, szakképesítéssel, valamint legalább 5 éves víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalattal? Kérdéseinket elküldtük a városvezetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában