Huszáros nap

2019.03.18. 07:00

Táncosok, kézművesek vették be a kőszegi várat

Először rendeztek szombaton huszáros napot a Jurisics-várban. Kicsik és nagyok nyüzsgő hada népesítette be a sok helyszínt, mintegy megnyitva a tavaszi, nyári, őszi rendezvények hosszú sorát.

Tersztyánszky Krisztina

Aki akart, táncot is tanulhatott a várban Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A várárok pázsitján a kisfiúk plüsskard-puffogtató csatát vívtak, mások a falovat ülték meg vagy a kisdobot verték lelkesen. A várfalon kívül valódi huszárlovak hátára is felülhettek a bátrak, vagy kipróbálhatták az íjazást.

Az elővár termében zajló kézműves foglalkozáson huszárcsákó, nemzeti színű karkötő, zászló, kard készült. Katonadalok, vasi verbunk idézte a szabadságharc szellemét. A Bersek iskola felhívására öt intézményből hetven szebbnél szebb rajz érkezett, melyekből kiállítás nyílt, a legügyesebb alkotók pedig átvehették díjaikat.

Aki akart, táncot is tanulhatott a várban Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A Kőszegi Ostromnapok Egyesület ötlete volt, hogy ne csak Jurisics korát idézzék, hiszen Kőszeg több neves huszár szülöttel is büszkélkedhet.

A környék lovas kultúrájára építve, helyi civil szervezetek és ismerős hagyományőrző csoportok összefogásával sikerült olyan programot összeállítani, amelyen a helyiek és az ünnepi hosszú hétvégén Kőszegre látogatók élményszerűen találkozhattak a város lovas katonai múltjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában