ártalmas lehet a só

2018.11.25. 15:30

Télen is lehet autót mosni

A hét elején lehullott az első hó, a közútkezelő munkatársai pedig már vasárnap este megelőző sószórást végeztek az ország forgalmasabb útszakaszain. Amíg enyhébb az idő, nem árt az autónkra rászáradt sós hólevet lemosni, letakarítani.

Kelemen Attila

Kiss Győző is azt vallja: ha enyhe az idő, érdemes lemosni az autónkat

Fotó: Unger Tamás

Talán nem árulunk el vele nagy titkot, hogy a kloridtartalmú vegyületek a leghatékonyabb síkosságmentesítők. Ráadásul amíg a hőmérő higanyszála -10 Celsius-fok fölött marad, addig az útszórósó a megoldás az útfelületeken lévő hó és jég felolvasztására. Azaz: amíg nem áll be a kemény tél, addig még jó párszor találkozhatunk az utakon sószóró autókkal.

Ezzel elkerülhetetlen az is, hogy az autónk ne szennyeződjön, illetve ne kerüljön rá sólé. Ám azzal, hogy még odébb van az igazi tél, az enyhe időt kihasználva rögtön le is tudjuk mosni a hólétől szutykossá váló autónkat.

Mire ügyeljünk az autónk tisztításánál? Összeszedtük a legfontosabb tanácsokat.

A legfontosabb, hogy tudjuk: nem az esztétikum az elsődleges, hanem az, hogy ne kezdje ki a karosszéria fényezését és az alvázat. No meg pár olyan alkotóelemét az autónknak, amelyek korrózió szempontjából kényes anyagból készültek. Mint például az alumínium klímahűtő.

Kiss Győző is azt vallja: ha enyhe az idő, érdemes lemosni az autónkat
Fotó: Unger Tamás

Ne reggel és este!

A mosást lehetőleg ne hajnalban, illetve este végezzük, mert a fagypont közeli hőmérséklet egyáltalán nem kedvez a szárításnak. Sőt: a vizes tömítéseket a fagy tönkre is teheti. A lehetőségeinkhez mérten válasszuk a legmelegebb napszakot. Ha pedig nem otthon tisztítjuk a járművünket, készüljünk fel rá, hogy hosszú sorok kígyózhatnak az autómosókban, hiszen mások is hasonlóképpen vélekedhetnek, mint mi.

Kézi vagy gépi mosás?

A második legfontosabb kérdés, hogy kézi vagy gépi mosást válasszunk-e. A válasz: mindkettőt. Egyrészt a magasnyomású mosással a gép által el nem ért félcekből kimosathatjuk a szennyeződést. Másrészt mosás után ajánlott egy alapos szárítás, amit csak a gépi mosók tudnak. Semmiképpen ne hagyatkozzunk a fűtött garázsunkra, hiszen a karosszéria legfőbb ellensége a só után a pára.

Fő a biztonság

Bármilyen furcsának is tűnik, az autónk lecsutakolásának közlekedésbiztonsági szempontból is nagy szerepe van. Tudniillik a szélvédőre rakódott koszréteg korlátozhatja az utastérből történő kilátást. Aki csak a szélvédőre spriccelő, ablaktörlővel lelapátoló mosásra esküszik, az nemcsak azt kockáztatja, hogy az elkent üvegen nem lát ki rendesen, de a szélvédő felülete karcos lesz, illetve az ablaktörlő gumija is sokkal hamarabb elhasználódik. Hasonlóan fontos a fényszórók búrájának tisztítása, így nem csökken az izzók fényereje. Márpedig az egyre rövidebb nappalok megkövetelik a „látni és látszani” elv betartását.

Kerüljük a tócsákat!

Végezetül egy vezetéstechnikai tanács: lehetőleg kerüljük el a nyomvályúkat és a tócsákat; így ugyanis kevesebb esélyt adunk a sólének, hogy ellepje a teljes karosszériát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában