Gyermekvédelem

2017.11.30. 19:18

Terápiás és orvosi szobát kapott a Barnahus ház

Egy éve működik Szombathelyen Közép-Európa első Barnahus háza, amely a gyermekvédelmi ellátás fontos központja lett. Az intézmény most újabb fejlesztésekkel gyarapodott.

SZMK

Dr. Lazáry Györgyné (középen) a Barnahus-modell magyarországi meghonosítója Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

 

Dr. Lazáry Györgyné (középen) a Barnahus-modell magyarországi meghonosítója Fotó: Szombathely.hu/Benkő Sándor

Szűk, de annál barátságosabb légkörű folyosón jelentette be a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, Pados Zsolt, hogy az épület földszintjén egy rossz állapotú helyiségből a Barnahus ház munkáját segítő terápiás szobát alakítottak ki. Emellett az orvosi szobát is megújították.

Az Izlandról származó Barnahus-módszer lényege, hogy a szexuális bántalmazást elszenvedett gyermek megnyugtató környezetben, speciálisan képzett szakembereknek csak egyszer kell, hogy felidézze az őt ért szörnyűségeket, ugyanis kamerákkal rögzítik, amit mond, és ahogy viselkedik. Ez az igazságszolgáltatás számára bizonyíték is lehet.

A Barnahus ház bővítéséhez a Magyar Pünkösdi Egyház 900 ezer, dr. Puskás Tivadar polgármesteri, valamint dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselői keretéből 1-1 millió forinttal járult hozzá.

A tapasztalat szerint egyre nagyobb szükség van az ott folyó gyermekvédelmi munkára. A tervek között szerepel, hogy a szombathelyi Barnahus ház a jövőben oktatóközpontként is működjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában