Vírus

2019.02.06. 12:56

Tizenegy igazolt influenzás Vasban egy hét alatt

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma az országban és csak Vas megyét nézve is. Itt három fertőzésgócot számolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ és 11 vasi mintában igazolták a vírust.

VN

Négy pozitív laboratóriumi influenzamintát találtak a múlt héten Vas megyében Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma: 20 százalékkal több volt a beteg, ez azt jelenti, hogy 100 ezer lakosra 794 megbetegedés jut országos átlagban – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ heti jelentéséből. Vas megyében arányaiban több a beteg: 832 megbetegedés jut 100 ezer vasira vetítve, a megelőző héten 738 volt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ légúti vírus osztályán 94 esetben igazolták az influenza A vírusát, öt esetben igazoltan az influenza B vírusa okozott megbetegedést, és 18 esetben a légúti óriássejtes vírus jelenlétét mutatták ki. A Vas megyéből beküldött minták közül 11-ben igazolták a vírust: hét mintából az A(H1N1)pdm09, egy mintából az A(H3N2), másik háromból pedig az A(NT) vírust mutatták ki.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az év ötödik hetében 28 jelentést kapott a NNK. Vas megyéből három gócot jelentettek, ennél több Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt csak. A járványok döntően gyermekközösségeket érintettek az egész országban.

Továbbra is teljes körű a látogatási tilalom a Vas megyei kórházakban az influenzajárvány miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában