Kézműves portékák

2018.07.23. 09:00

Tizennyolcadszor rendezték meg a Völgyhídi Vásárt Nagyrákoson

Szombaton és vasárnap mintegy nyolcvan vásározó kínálta portékáját a völgyhíd közelében. Az ide érkező sok-sok látogatót különféle kézműves foglalkozások és kulturális programok is várták.

Tersztyánszky Krisztina

Horváth János festőművész a pásztorkellékeket mustrálja Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Ahogy azt megnyitó beszédében Szijártó László megyei közgyűlési bizottsági elnök is hangsúlyozta, a Völgyhídi Vásár nagykorú lett: az idén már tizennyolcadik alkalommal ren dezte meg a programot ez a csodaszép fekvésű, virágos őrségi falu.

Némethné Baksa Eszter polgármester elmondta, mióta a ténylegesen a híd lábánál tartott vásárt beköltöztették a faluközpontba, az árusok és az érdeklődők száma is évről évre növekszik. Nem csoda, hiszen igazán hangulatos, ahogy a Szala-folyó partján, a régi kovácsműhelyt karéjban ölelik körül a vásározók. Nagyrákos büszke rá, hogy a rendezvényt nem engedi át a korlátlan eszem-iszom és az olcsó műanyag portékák tobzódásának.

Horváth János festőművész a pásztorkellékeket mustrálja Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Ezúttal is sok-sok használati és dísztárgy cserélt itt gazdát, de kizárólag helyi termékek, kézműves alkotások. Bőráruk, népi ruházat, fazekas holmik, csuhébabák, textil játékok. Sok helyen kínáltak egészséges, házilag előállított sajtot, természetes lekvárt, szörpöt, na meg persze az elmaradhatatlan őrségi rétest és tökmagolajat. Voltak árusok helyből, a környékbeli falvakból, Zalából, de még az ország másik végéből is. A családosan vagy baráti társasággal érkező vásározókat minden évben több olyan attrakció várja, ami a hangulatba szervesen beágyazódva bővíti a kellemes időtöltési lehetőségek sorát. A tájház ajtaja nyitva állt: Horváth János festőművész őrségi képeit és Molnárné Riskó Erzsébet népviseletes babáit állították ki az aprócska szobákban. A tornácon a babakészítés folyamatával lehetett ismerkedni, a fedett szín alatt bárki kipróbálhatta a korongozást vagy a gyöngyfűzést.

Aki egy kicsit hűsölni szeretett volna, beülhetett a Művelődési Házba, ahol hagyományőrző zenék és táncok váltották egymást a színpadon. Az itteni kiállításon a sportolók nosztalgiázhattak: sok évre visszamenőleg focimeccsek elkapott pillanatain és csapatképeken kereshették meg magukat Kemencei Ilona fotóinak segítségével. Vasútmodell, természetvédelmi játékok, működő kovácsműhely, vásári komédia és még megannyi látnivaló csalogatta a látogatókat, sőt még szombat estére is maradt foglalatosság. Volt, aki csizmahajításban jeleskedett, a gyerekek csillagot kereshettek, lepkére vadászhattak a sötétben.

Mindehhez két új program is segítette a környék jobb megismerését a Völgyhídi Vásár idején. Szombaton reggel kerékpártúra indult, napközben pedig traktoros szer-túra hordta körbe az érdeklődőket, hogy közelebbről is megszemlélhessék a környék legfi atalabb vasútvonalát az 1400 méter hosszú völgyhíddal és az alagúttal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában