szebb, rendezettebb

2018.05.15. 21:47

Tó, játszótér, sétány: felújítják a szentgotthárdi Várkertet

A Várkert küszöbönálló felújításának terveiről Kiss Gábor főépítész tájékoztatta tegnap az érdeklődőket a Refektóriumban.

Tersztyánszky Krisztina

A Várkert felújításának terveiről Kiss Gábor főépítész tájékoztatta az érdeklődőket Fotó: Szendi Péter

Huszár Gábor polgármester elöljáróban elmondta: 77 öreg fát – zömmel elszáradt fenyőket – fognak kivágni, ezzel szemben a kert 150 új fával és több mint 1200 cserjével gyarapszik, tehát a terület jóval zöldebb, dúsabb növényzetű lesz.

– Persze erre azért még egy kicsit várni kell, hiszen az építkezés az első időszakban nyilván rombolással jár majd, de az évek során egyre szebbé és rendezettebbé válik a park – hangsúlyozta a főépítész.

A Várkert felújításának terveiről Kiss Gábor főépítész tájékoztatta az érdeklődőket Fotó: Szendi Péter

A parkot úgy fogják felújítani, hogy abban a kisgyermekektől az idősekig mindenki jól érezze magát. A terv fő szempontja a kert funkcionális tagolása, átláthatóvá tétele. A hivatal előtti részt kitisztítják, itt kap majd helyet a bejárat, és az épületet a kormányhivatali kerthelyiségig kőrisekkel szegélyezett sétány köti össze. Ezzel feltárul a kolostor déli homlokazata. A keleti részen, a volt strand területén tavat alakítanak ki, a kerítést elbontják, és játszótérrel, később felnőtteknek szánt tornaszerekkel családi pihenőhely létesül. Az északi átlós falnál gyógynövénykertet ültetnek. A parkban nyilvános illemhely, ivókutak, kavicsos sétányok teszik kellemessé a kikapcsolódást, fel-újítják a szabadtéri színpadot is. Érdekesség, hogy a kolostorépület csapadékvizét egy föld alatti tározóba gyűjtik, ezzel fogják locsolni a kert virágágyásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában