harminc falugondnok tanácskozott

2018.11.24. 11:30

Több falugondnok is lehetne – emelhetik a támogatást

Várhatóan 400 ezer forinttal emelik a normatív támogatást, változik a képzési rendszer.

Budai Dávid

V. Németh Zsolt a Magyar Falu Programról beszélt a jelenlévőknek. Mellette Auer Gyuláné és Kozma Judit

Fotó: Szendi Péter

Mintegy harminc falugondnok tanácskozott pénteken délután a kultúrházban. Szó esett az elvégzett munkáról, a jövő évi tervekről, valamint a jogszabályváltozásokról is. A jövőben a továbbképzéseket központosítják, és az ezekért kapható kreditekből hatvanat nem hat, hanem négy év alatt kell összegyűjteni. Auer Gyuláné polgármester, miután röviden bemutatta a települést, beszélt a falugondnoki szolgálatukról is, ami az elsők között alakult meg az országban. Elhangzott, náluk 1995 óta működik a jól kialakult rendszer, ahol a falugondnoki szolgálat nemcsak az ebéd- és személyszállításban segít, de irányítja a közmunkásokat, és közvetít a lakosság, valamint az önkormányzat között. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője az 5 ezernél kisebb lélekszámú településeket érintő Magyar Falu Programról beszélt a jelenlévőknek.

V. Németh Zsolt a Magyar Falu Programról beszélt a jelenlévőknek. Mellette Auer Gyuláné és Kozma Judit
Fotó: Szendi Péter

Szó esett az úgynevezett falusi csok bevezetéséről, ami az ismert kedvezményeken felül pluszjuttatásokat biztosítana azoknak, akik olyan településen szeretnének letelepedni, ahol a népességfogyás nagyobb az átlagnál. Elhangzott: az elkövetkező években külön forrást biztosítanak a négy számjegyű, kistelepülési utak fejlesztésére, az orvosi rendelők felújítására, valamint a falusi játszóterek építésére. A tájba illő épületek elterjesztésének elősegítésére pedig az állam 150 típustervet bocsát majd ingyen az építkezők rendelkezésére.

A falugondnokok megvitatták a finanszírozási kérdéseket is, kiderült, hogy évente nagyjából 4 milliárd forintot költ az állam a falugondnoki szolgálatra. Jelenleg 3,1 millió forint az éves normatív támogatás, a hírek pedig 400 ezer forintos emelésről szólnak. – Ez azonban nem elég, hiszen ebből kell finanszírozni a falugondnokok bérét és az autó költségeit is. 5 milliós támogatással lennénk elégedettek – hangsúlyozta Kozma Judit, a húsz évvel ezelőtt alakult Falugondnokok Vas Megyei Egyesületének elnöke. A falugondnoki szolgáltatás az esélyegyenlőség érdekében jött létre 28 éve. Minden hatszáznál kisebb létszámú település jogosult a szolgáltatásra, Vas megyében 147 ilyen van, mégis csak 108 településen élnek a lehetőséggel, 39-ben nem, pedig sokszor a falugondnok az egyetlen, aki az egyedül élő idős emberektől megkérdezi, hogy vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában