Régi házak újulhatnak

2019.02.26. 07:00

Több mint 100 vasi települést érinthet a falusi csok

A Magyar falu programon belül döntött a kormány a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről. Ez azokat az 5 ezer fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag, vagyis ahol a 2003. január 1-jei lakosságszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség. Az intézkedés célja, hogy növeljék a legkisebb települések lakosságmegtartó képességét. A falusi csokra 25 milliárd forint áll rendelkezésre. Az intézkedésről az országgyűlési képviselőket és a képen látható Landor Gyulát, Olaszfa polgármesterét kérdeztük.

Budai Dávid, Bakos Ágnes

Landor Gyula, Olaszfa polgármestere. Az új lehetőséggel a lakható állapotú ingatlanokra nőhet meg a kereslet Fotó: Szendi Péter

A változás lényege, hogy azokat a csok-összegeket, amelyeket eddig csak új lakásra lehetett igénybe venni, ezentúl az érintett kistelepüléseken használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet majd használni. Egy gyermek után változatlanul 600 ezer forint lesz a csok összege, két gyermek után viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, három gyermek után pedig 2,2 millióról 10 millióra növekszik a támogatás. Akik legalább négy gyermeket nevelnek, az eddigi 2,75 millió helyett szintén 10 millió forintra lesznek jogosultak az érintett kistelepüléseken.

A kormányzati kommunikáció szerint több mint 2 ezer – köztük 133 Vas megyei – települést érinthet az új program, amelynek keretösszegét a kormány kész később bővíteni. Az 5 ezer főnél alacsonyabb lélekszámú falvak között a megyeszékhelyek közelében fekvő községek demográfiai szempontból eddig is kedvező helyzetben voltak, ugyanis sokan döntöttek a kiköltözés mellett a városoknál alacsonyabb ingatlanárak miatt. Így van ez nálunk is.

Az 1-es számú választókerülethez 12 település tartozik, mégis mindössze kettő – Bucsu és Narda – felel meg a kritériumoknak.

– A választókerületemben zömében nem kell a települések népességmegtartó képességére áldozni. A kiköltöző családok viszont egyre növekvő igényt támasztanak az óvodai ellátás iránt. Nardán, Toronyban és Náraiban ezért szükséges az óvodafejlesztés, amire a közeljövőben a Magyar falu program pályázatainak segítségével megoldást is fogunk találni – hangsúlyozta dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

Landor Gyula, Olaszfa polgármestere. Az új lehetőséggel a lakható állapotú ingatlanokra nőhet meg a kereslet Fotó: Szendi Péter

– A falusi csok jól beleillik az Orbán Viktor miniszterelnök által indított családvédelmi akciótervbe. Fontos, hogy a rendelkezésre álló forrásokat ne az illegális bevándorlás ösztönzésére, hanem a magyar családok támogatására fordítsuk. Észak-Vas megyében közel negyven településen nyújt új lehetőséget a falusi csok. Bízom abban, hogy ennek révén is tovább tudnak erősödni ezek a nagyszerű helyek – hangsúlyozta Ágh Péter, a 2-es számú választókerület képviselője a bejelentés kapcsán.

V. Németh Zsolt, a 3-as számú választókerület képviselőjeként korszakos jelentőségűnek nevezte a kormány döntését, részben a gyermekvállalás ösztönzésének szempontjából, részben mert várhatóan mostantól az üresen álló házakat újítják fel ahelyett, hogy újakat építenének a falu szélén, aminek környezetvédelmi szempontból is nagyon jelentős hatása lesz.

Landor Gyula, egy érintett település, Olaszfa polgármestere elmondta, náluk viszonylag sok az eladó ház. Az új lehetőséggel a lakható állapotú ingatlanokra nőhet meg a kereslet, amire mutatott egy konkrét példát is: az eladó tábla olaszországi telefonszámot jelez, a kerítés mögött pedig rendben tartott, takaros udvar, a ház kívül-belül felújított. Mint megtudtuk, az olasz tulajdonosok nem hagyják el a falut, csak másik ingatlant vettek. Ezen a házon nincs mit újítani, legfeljebb ízlés szerint átalakítani. Az olaszfai és környékbeli ingatlanárakat alapul véve ugyan valószínűleg a magasabb árkategóriába tartozik, viszont még így is bőven elég lehet rá a kibővített falusi csok egy nagyobb családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában