A szakma jövője a tét

2018.07.09. 11:30

Több mint harminc fazekas mutatkozott be Magyarszombatfán a hétvégén

Soha ennyi kiállító nem volt még a fazekasnapokon, amely a 17. volt a sorban, és közösségi pajta avatására is alkalmat adott.

VN

A legifjabb fazekasok is képviseltették magukat Magyarszombatfán Fotók: Szendi Péter / VN

 

A legifjabb fazekasok is képviseltették magukat Magyarszombatfán Fotók: Szendi Péter / VN

– Olyan sok fazekas jött, hogy nehezen tudták csak felosztani a rendezvényhelyszínt a fazekasház körül

– mutatta Albert Attila fő szervező, Magyarszombatfa polgármestere. Természetesen ő maga is kiállító, és a helyi fazekasok is egyértelműen kínálják ilyenkor portékáikat. És ahogy szokott, szakmai előadásokkal kezdődtek a fazekasnapok: – Szenzációs volt, soha ennyien még nem voltak szakmai napon – számolt be Albert Attila. – Teljesen tele volt a konferenciaterem. Fazekas Lajos egy átfogó előadást tartott a családja elmúlt hetven évben végzett munkájáról, a nádudvari fekete kerámia újrafogalmazásáról – számolt be a szakmai napról a fő szervező.

Mácsai László először volt kiállító a fazekasnapokon

Hallhattak még előadást a konferencia résztvevői Bangó Alíztól, aki a hucul kultúrát dolgozza fel – kerámiában is. Szombat délután a pajta volt a főszereplő: Szijártó László a Vas Megyei Közgyűlés képviseletében gratulált az új közösségi térhez, és avatta fel ünnepélyesen a teret. A mintegy száz négyzetméteres pajta U alakú, egy színpad és annak technikai kellékei kaptak helyet a közepén a rendezvény idejére. Ahogy Albert Attila fogalmazott, „felemelték” a fazekasmesterek bemutatóját a méltó helyére: a színpaddal. Idén rengeteg keramikus gyűlt össze, soha ilyen sokan nem voltak még ezen a rendezvényen: 31 fazekas jött az ország minden részéből Debrecentől Mezőkövesden át Nyárlőrincig. Természetesen ennek megfelelően rendkívül változatos volt a termékkínálat. A standokat úgy állították fel, hogy az új pajta zárja a látóhatárt a forgatag végén, de párhuzamosan, a fazekasház mellett is ki kellett alakítani vásárhelyet, ott elsősorban helyi termékeket, mézeket, lekvárokat kínáltak. A fő szervező szerint a vásározó-kiállító létszámban most érték el a csúcspontot, többet nem tud már befogadni az esemény. Több fiatal először jött, Mácsai László az egyik fazekas, ő Dörről érkezett, Attila már két éve folyamatosan nyomon követi a munkáját.

Kerámiák, ameddig a szem ellát. Idén két sorba rendezték a standokat

– Akik kezdők a szakmában, őket segíteni kell. Ez nekünk is fontos, a szakma jövője miatt

– fogalmazta meg. László elárulta, hogy kicsit több, mint fél éve dolgozik intenzíven a szakmában, Győrben, a Kovács Margit iskolában tanult. – Most már egész jól alakul. A műhelyem is. Hát, a stílusom még nem – fogalmazott szerényen. A munkáin útkeresés látszik: hogy melyik lesz az ő saját technikája, mely formákban, mely színekben dolgozik majd a legotthonosabban, lehet, hogy jövőre már világos lesz – a következő fazekasnapokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában