Államtitkári látogatás

2018.07.20. 07:00

Tovább fejlődhetnek a Szlovén Rábavidék intézményei

A Szlovén Rábavidékre látogatott tegnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságának államtitkára.

Tersztyánszky Krisztina

A felsőszölnöki Keresztelő Szent János-templom megújult padjainál Kissné Köles Erika, Soltész Miklós, Ropos Márton

Fotó: Holecz Károly

Az államtitkárt Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat (OSZÖ) elnöke és Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló fogadta Vas megyei körútján. A rendkívüli látogatás során felkereste azokat a helyszíneket, amelyeken legutóbbi, két évvel ezelőtti látogatása óta jelentős fejlesztések zajlottak, zajlanak. Megnézte a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templomot, amelynek belső rekonstrukciója a kormány 600 millió forintos támogatásával tavaly kezdődött. Majd Felsőszölnö kön ellátogatott a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolába, melynek tetőfelújítása, s az óvodába, melynek teljes rekonstrukciója e napokban is folyik.

A felsőszölnöki Keresztelő Szent János-templom megújult padjainál Kissné Köles Erika, Soltész Miklós, Ropos Márton
Fotó: Holecz Károly

Az Országos Szlovén Önkormányzat székházában az államtitkár megköszönte az önkormányzat és a parlamenti szószóló munkáját, amit az anyanyelv ápolása, az anyaországgal való kapcsolattartás és a nemzetiség érdekvédelme terén végeznek. Elmondta: nyolc év alatt több mint háromszorosára nőtt a kormány által a szlovén nemzetiség támogatására fordított összeg.

Fél év felkészülés

Az államtitkár bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy már a nyáron elkészíti a jövő évi költségvetést, amit a napokban el is fogad az Országgyűlés. Így az érintetteknek fél évük lesz előkészülni a jövő évre. A 2019-es esztendőben újabb csaknem ötmilliárd forint jut majd a nemzetiségeknek.

Ezen belül a Szlovén Rábavidék vonatkozásában támogatni kívánják a kétvölgyi közösségi tér létrehozását, a felsőszölnöki templom külső felújítását, valamint az apátistvánfalvi plébániaépület zarándokszállássá alakítását és az orfalui tájház felújítását. Szóba került ezeken kívül a felsőszölnöki malomépület turisztikai célú hasznosítása, amennyiben a vételre jó megállapodást sikerül kötni.

Sajtótájékoztató az Országos Szlovén Önkormányzat tanácstermében – Kissné Köles Erika, Ropos Márton, Soltész Miklós
Fotó: Holecz Károly

Kissné Köles Erika kiemelte: jó döntés volt a nemzetiségi önkormányzatok kezelésébe adni a kétnyelvű iskolákat. A közeljövő legfőbb feladata a nemzetiségi pedagógusok, óvónők képzésének fejlesztése, munkájuk ösztönzése. Ropos Márton, az OSZÖ elnöke köszönetet mondott a kormány és az államtitkárság által támogatott fejlesztésekért. Egyúttal beszámolt arról is, hogy a magyarországi szlovénség más, akár határon átnyúló lehetőséget is megragad. Így például muravidéki partnerséggel létrehozták a Muraba Európai Területi Társulást, a magyar és a szlovén nemzeti közösségek által lakott területek fejlődésének elősegítésére. Ezenkívül megkezdődtek a tárgyalások egy gazdasági alap létrehozására. Ehhez a rábavidéki szlovén településeknek még az idén be kell nyújtaniuk egy gazdaságfejlesztési programot a Pénzügyminisztériumhoz, amely azt ellenőrzés után terjeszti majd a kormány elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában