Farsang

2018.01.09. 15:02

Tűzoltó leszel s katona, avagy a nagy farsangi jelmezkörkép

Megnéztük, melyek azok a közkedvelt témák és trendek, amelyek befolyásolják a jelmezkölcsönzést.

Lutor Katalin

fgbdfgbdfg Foto: df

A farsangi időszak a korai húsvét miatt idén rövidebb, mondhatni malacfarknyi. Szerencsére a legtöbben már időben kiválasztották, miben fognak mulatni majd az őrületes télbúcsúztatókon.

Tükrökkel burkolt előtérben fogad minket Giglerné Sümegi Brigitta, az egyik szombathelyi jelmezkölcsönző vezetője, majd beljebb mindenfelé apró hercegnőruhák és hatalmas méhecskés kosztümök fogadnak minket. Körülbelül 3100 jelmeze van, mutatja, külön teremben a felnőtt és a gyermekeknek valók. Ebből átlagosan kétezret kölcsönöznek ilyenkor. A gyermekjelmezek kétezer, a felnőtt méretek háromezer forinttól már kölcsönözhetők, így nem kell otthon varrni.

Kovács Eszter kislányait, Alexát és Jázmint öltözteti, akik már több éve a Jégvarázs Elzájának bőrébe bújnak farsangkor Fotók: Nagy Jácint

Az idei trendek érdekelnek minket, amin Brigittának nagyon gondolkodnia sem kell, azonnal sorolja a kisebbek körében népszerű meséket: Jégvarázs, A Mancs őrjárat és a Miraculous. A kisfiúkat a hagyományosabb férfiszakmák is érdeklik, mint például a tűzoltó vagy a katona, de minden évben a mulatságok elmaradhatatlan szereplői a szuperhősök is.

A felnőtteknél általában, ha párok érkeznek, a hölgy választ, és a férfi ennek a jelmeznek a társát ölti magára. De a kalózok, indiánok korosztálytól függetlenül, egyénileg is minden évben közkedveltek.

Kabalaállat-jelmezeket is gyakran kölcsönöznek. Brigitta azonnal keres nekünk egy hatalmas oroszlánfejet, hadd győződjünk meg mi is a súlyáról. A fej belsejében még egy ventilátor is van, hogy a viselőjének ne legyen túlságosan melege.

Giglerné Sümegi Brigitta a jelmezkölcsönző tulajdonosa egy kabalaoroszlán fejét mutatja éppen

Ezután már igazán kíváncsiak lettünk, mi lehet a jelmezkölcsönző legviccesebb jelmeze. Rövid gondolkodás után Brigitta egy otthonkás kezeslábast húz elő, amely egy meztelen nagymamát rejt maga alatt. Már többször kikölcsönözték ezt is, nem csak farsangra, beöltözős mulatságokat az év bármely időszakában rendezhetnek, akár falunapokon is.

A próbafülkéknél Kovács Eszter labdarúgóval találkozunk, két kislánya Szepesi Alexa és Jázmin már a Jégvarázs Elzájaként tündököl előttünk. A lányok sokadik éve gondolkodás nélkül ezt a jelmezt választják. Ők egy kisebb otthoni farsangra készülnek: családdal, baráti társasággal ünneplik a tél végét. Náluk ez már több éves hagyomány. Eszter tavaly gésa volt, meséli, idén viszont úgy döntött, diáklánynak öltözik. Kedvünkért ő is megmutatta jelmezét.

Hatalmas a sürgés-forgás, de itt mindenki jó kedvvel áll sorban a próbafülkéknél és hatalmas nevetés övezi a tükrös előteret is. Vidám időszak ez most, mindenki az lehet, amiről csak álmodik. Érdemes hát időben eldönteni, kinek a szerepébe bújjunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában