Restaurálták

2018.11.08. 07:00

Újjászületett a szentgotthárdi Refektórium

Felavatták tegnap a városházán a Refektórium újjászületett faburkolatát. A fejlesztés egy határon átnyúló program része.

Tersztyánszky Krisztina

A restaurálás folyamatáról Somos Tamás számolt be

Fotó: Szendi Péter

Az átadáson dr. Haragh László képviselő köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy nem egyszerűen egy műemlék, hanem a város legszebb közösségi tere szépült meg. Papp Bálint stratégiai és fejlesztési ügyintéző a fejlesztés anyagi hátterét adó, határon átnyúló, úgynevezett Escape programról szólt, amelyben hat szlovén és három magyar település kap lehetőséget, hogy helyi adottságait kihasználva és fejlesztve a jövőbe „meneküljön”.

A restaurálás folyamatáról Somos Tamás számolt be
Fotó: Szendi Péter

Szentgotthárd a ciszter örökségére támaszkodik, és apró lépéseket tesz azért, hogy a kolostor újra a régi fényében tündököljön. A Refektórium barokk falburkolata a kilencvenes évek elejétől különböző raktárakban hányódott, nagyon rossz állapotban. A falakra ideiglenesen gipszkartonborítás került. Egyedül a felolvasószekrény restaurálása valósult meg: az ezredfordulón.

A restaurálás folyamatáról Somos Tamás számolt be, hangsúlyozva, hogy a munka egy szakembercsoport érdeme. A burkolat egy részén az eredeti barokk remekművet tudták helyreállítani, más elemeket már 1910-ben újragyártottak, míg a keleti falon, ahol sok volt a beázás, teljesen újra kellett készíteni a burkolatot. Megújult a díszes ajtó is. A restaurálás közben az újonnan használt faanyagot is az eredetihez „öregítették”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában