Megnyitó

2019.05.21. 21:07

Vagonkiállítás Kőszegen: nincs helye a gyűlöletnek

A magyar és a kőszegi zsidóság 75 évvel ezelőtti szenvedéseire emlékeztek a vasútállomáson az utazó holokauszt-vagonkiállítás megnyitóján és a Kőszegről Auschwitzba szállított zsidó lakosság emlékére állított tábla avatásán.

Tóth Kata

Fotó: Unger Tamás

Az Élet Menete Alapítvány 2007 márciusa óta járja Magyarország településeit a tárlattal. Az elmúlt években mintegy 100 településen 157 ezer érdeklődő látta a holokauszt üzenetét nem mindennapi módon bemutató kiállítást. A most Kőszegre érkezett utazó múzeum bemutatja, hogyan kezdődött, és hová vezetett a gyűlölet.

– A gyűlölködést, a kirekesztést és ezek következményét nem akadályozhatja meg más, mint az oktatás és a felvilágosítás, hangsúlyozta Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke a megnyitón.

Básthy Béla alpolgármester emlékeztetett: – 75 évvel ezelőtt egymást váltva zajlott a kőszegi, majd a budapesti magyar zsidóság tragédiája. 1944. június 18-án szállítottak 103 kőszegi és környéki zsidót a szombathelyi gettóba, útjuk néhány héten belül a megsemmisítőtáborokba vitt. Említést tett a kőszegi zsidók deportálásáról, a vasútállomáson készült fotókról – a képek egy utazás indulását örökítették meg, amelynek végén nem volt célállomás, és hiányzott a visszatérés ígérete. 1944 novemberétől ugyanerre a pályaudvarra másik vasúti kocsik érkeztek: távolról hozták ide magyar zsidók ezreit, akiknek sorsa Kőszegen és térségében ért szenvedésekkel teli véget. Megjegyezte még: – A vagonkiállítás behozza látóterünkbe a kérdéseket, a miérteket, amelyek által a jövőben talán nyitottabb szívvel fordulunk egymás felé.

 

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint ha belépünk a vagon kiállítóterébe, válaszokat hiába keresünk, nem találunk. Nincs ugyanis magyarázat a magyar zsidóság közel kétharmadának elpusztítására. A fiataloknak azt üzente: gondolkodjanak el a múlt bűnein, hogy tovább tudják adni őseik fájdalmát és áldozatát. Azt hangsúlyozta, társadalmunkban nincs többé helye a kirekesztésnek és gyűlöletnek. Dr. Verő Tamás főrabbi azt kérte, aki teheti, kérdezzen otthon a szülők, nagyszülők generációjától, mit láttak, tapasztaltak. A válaszokat hallgassák figyelemmel, ezek vigyenek tovább az életben.

A vasútállomás falára rögzített emléktáblánál Mezei Péter, a Kőszegi Zsidó Hitközség elnöke beszélt. Az áldozatoknak emléket állító, a kőszegi vonatkozásokat is bemutató utazó múzeum május 25-ig látogatható a vasútállomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában