Negyedszer tárult fel a BDK minden zuga

2018.10.01. 07:00

Varázsos éjszaka a szombathelyi könyvtárban

A Berzsenyi Dániel Könyvtár szombaton éjfélig könyvtári éjszakára hívta a látogatókat, akik már nyolc óra előtt kinőtték a ruhatárat.

Tersztyánszky Krisztina

Balra Bozzai Judit – az elvarázsolt könyvtáros Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából immár negyedik alkalommal várta az intézmény éjszakába nyúlóan, kéttucatnyi különböző programmal a gyerekeket és a felnőtteket. Hatalmas érdeklődés fogadta a kezdeményezést. Nem csoda, hiszen ezen a napon a könyvtár minden rejtett zugába be lehetett pillantani: szemináriumi szobába, könyvraktárba, kötészeti műhelybe. Volt itt táncház, lehetett fi lmrészleteket felismerni, kincset keresni, sőt a gombfocit és a robotfocit is ki lehetett próbálni. És játszani mindenki szeret.

Balra Bozzai Judit – az elvarázsolt könyvtáros Fotó: Nagy Jácint/Vas Népe

Többen mesehősök jelmezében érkeztek – ez is része volt a játéknak. A másodikos Németh Zoli Batmannak, Bolla Zsófi a Jégvarázs című meséből Elza hercegnőnek, bátyja, Ákos, varázslónak öltözött. Édesanyjuk, Ildikó elmondta: szép könyv volt a jutalmuk ezért. A gyerekek számára már nem újdonság a könyvtár: szeretnek olvasni, évek óta rendszeres látogatók itt. Takács Elvira és kislánya, a nyolcéves Emma a könyvraktárban régi Vas Népe-példányokat lapozgatott. Miután megoldották a kincskereső játékot és jókat kézműveskedtek, most a családtagok születési értesítését keresgélték az egykori Anyakönyvi hírekben. Feltárultak a régi, ritkaságszámba menő kötetek és az értékes minikönyvek. Volt papírszínház és kiállítás olyan könyvekből, amelyeket az alkotó, Iványiné Nagy Kinga térbeli műalkotások alapanyagaként használt fel. Idősebbek és tizenévesek egyaránt lelkesen hajoltak a helytörténeti feladatlapok fölé. Kik a képen látható szombathelyi kötődésű színészek? Melyik szobor hol áll? Mikor történtek a megadott események? Kire illik a leírás? És vajon a régi megyeszékhelytérképen hol lennének a mai épületek? A könyvtárosok úgy állították össze a feladatokat, hogy játékosan tanulhassunk belőlük. Volt, aki családostól visszatért, hogy együtt oldják meg a fejtörőket a játék izgalmáért, no meg az éjfélkor kisorsolt nyereményekért.

Ha fárasztó volt is ez a hoszszú műszak, a könyvtárosok is élvezték. Süteménnyel, zsíros kenyérrel, teával kínálták az embereket. Elmondták: más ilyenkor a hangulat, kötetlen a légkör, és mindig akad olyan látogató is, aki pont egy ilyen alkalommal kap kedvet a könyvtárba járáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában