Zöld arannyal kínált jazzfesztivál

2019.06.18. 14:00

Vasárnap kezdődik a jubileumi Lamantin fesztivál és tábor

Fáklyával díszített, tökmagolajos tortával ünnepeltek a 20. Lamantin Jazz Fesztivál és 17. Lamantin Improvizációs Tábor sajtótájékoztatóján tegnap a Park Hotel Pelikán étteremben.

Merklin Tímea

Borbély Mihály, dr. Puskás Tivadar és Tímár Péter együtt szegték meg a jubileumi tortát

Fotó: Horváth Balázs

A fesztivál léte a városban a Savaria Történelmi Karnevállal párhuzamos, amely szintén 2000-ben indult. Fő támogatója a szombathelyi önkormányzat, amely nélkül nem lehetne ilyen színvonalas a nemzetközi zenei rendezvény, amit ma már jegyeznek Európában és a világban.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a fő szervező dr. Tímár Pétert mint kollégáját üdvözölte, aki háziorvosi tevékenysége mellett vállalkozik arra, hogy barátaival minden évben megszervezze a Lamantin fesztivált és a hozzákapcsolódó tábort. A Lamantin a város fontos értéke lett, a két évtized alatt 270 koncert volt. Idén június 23-tól 29-ig hatvan zenész játszik 16 koncerten, hét helyszínen.

Borbély Mihály, dr. Puskás Tivadar és Tímár Péter együtt szegték
meg a jubileumi tortát

Borbély Mihály Liszt- és Kossuth-díjas klarinétművész és szaxofonos elmondta: a Lamantin ma már a Zeneakadémián is biztos pont, megegyezés van arról, hogy a jazz tanszak felvételije a szombathelyi egyhetes intenzív jazz élmény után legyen, hogy a Lamantinon feltöltődött, sokat gyakorolt hallgatók még felkészültebben ugorják meg a lécet.

Ha valaki azt kérdezi Borbély Mihálytól, hogy hova mehetne jazzt tanulni, a Lamantint mindig az elsők között ajánlja, olyan erős dózis ez az improvizatív műfajok koncerteken meghallgatható sokszínűségéből, a tábor gyakorlási lehetőségeiből, és mindenki megtalálja a stílusát.

Dr. Tímár Péter a programokat ismertette, amelyek a Lamantin weboldalán is megtalálhatók, kiemelve a hazai, európai és világsztárok mellett a tanárok nyitó- és a diákok zárókoncertjét, valamint a támogatókat, akik egy telefonhívásra évről évre a nonprofit rendezvény mellé állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában