Tispol Speed akció

2019.08.23. 17:30

Vasban regisztrálták a gyorshajtások tizedét

Országszerte 9778, ezek csaknem tizedét, 963 gyorshajtót Vas megyében fotóztak a traffipaxok a Tispol Speed akcióban.

Bakos Ágnes

Nagyon siettek a Vas megyében autózók augusztus 12. és 18. között – legalábbis a Tispol Speed-eredmények alapján. A rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves terve alapján tartotta meg az egész országban a közlekedésbiztonsági ellenőrzést, a kampány a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművek kiszűrésére irányult. Ahogy szerte Európában, úgy a Vas megyei utakon is.

Az eredmények meglepőek. Az egyhetes ellenőrzés alatt 9778 gépjárművezető sebességtúllépését dokumentálta a rendőrség – ez tehát az országos összegzés. A megyei kapitányságok nem mindegyike készített vagy tett nyilvánossá saját összesítést, a Vas megyei igen: ez alapján pedig a gyors­hajtások csaknem tizedét itt, a vasi utakon számolhatták. Egészen pontosan a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén összesen 963 esetben dokumentáltak sebességtúllépést. Országszerte 7296 esetben, Vasban 882 esetben leállítás nélkül rögzítették a jogsértést.

 

A vasi számok a többi, ugyancsak külön összesítést készítő megye tekintetében is kirívóak. Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 450 gyorshajtót regisztráltak, Pest megyében összesen 313 autóst ellenőriztek, Tolnában pedig alig tizedannyi gyorshajtó volt, mint Vasban: 94 jogsértést tártak fel augusztus 12. és 18. között. Tavaly, az ugyancsak augusztusban megtartott Tispol ­Speed akcióban nem fogtak ennyi gyorshajtót sem országosan, sem a vasi utakat nézve. Akkor összesen 6681 autóst, Vas megyében 389 járművezetőt ellen­őriztek. S nemcsak a tavalyi egyhetes, európai ellenőrzés alkalmával voltak lassabbak a járművezetők, de tavasszal, a SpeedMarathon akció idején is. Akkor egy napra szólt a fokozott ellenőrzés, április 3-án, a lakosság tehetett javaslatot a traffipaxhelyszínekre.

Országszerte 1305 helyszínen 5686 sebességtúllépést mértek, Vas megyében 53 helyszínen 221-et. Hogy a kiugró gyorshajtási számok, a meglepő arányok minek köszönhetők, nem tudni. Lehet, hogy az erre autózóknak tényleg sietősebb, az is lehet, hogy több traffipax „dolgozott”, mint a többi megyében.

Mindenesetre a cél ugyanaz volt és lesz a sebességmérésekkel: közlekedjünk szabályosan, mert a statisztikák szerint a közutak legfőbb gyilkosa a gyorshajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában