védett terület!

2019.08.13. 14:00

Vasi csoda: Tőzikés Dobogó-erdő

Augusztus 8-a és 30-a között szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Mindennap bemutatunk egyet a húsz jelölt közül, ma a Dobogó-erdőt.

Nemes Judit

A milliónyi tőzike a Dobogó-erdő legfőbb attrakciója, de a hely nem csak tavasszal szép

Fotó: VN-archív/SZP

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. Az ily módon szavazók között kisorsolunk egy darab két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe.

Az interneten is lehet szavazni, játékunk a vaol.hu portálunkon található. Az online szavazók között pedig – a megyéket összevonva – kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt. És most lássuk a mai jelöltet!

A milliónyi tőzike a Dobogó-erdő legfőbb attrakciója, de a hely nem csak tavasszal szép
Fotó: VN-archív/SZP

A természetet járva nemcsak nyáron, hanem tél végén, kora tavasszal is igazi kincsekbe botolhatunk, pici fehér virágú tőzikeligetbe vezethet az utunk. Az apró csodákat a Körmend és Horvátnádalja között, a Rába és a Pinka folyók árterén húzódó, Dobogó nevű 22,9 hektárnyi ligeterdőben találhatják meg a kevésbé szemfülesek is: virágfejek milliói tárulnak szemünk elé a keményfás ligeterdők egyik utolsó maradékának számító területen. Nem csak tipp a számadat: az Őrségi Nemzeti Park szakemberei ugyanis modern térinformatikai rendszerrel megszámolták a növényeket, az eredmény pedig több mint 10 millió példányt mutatott.

Hiába van rengeteg belőlük, a virágok csak a szemet gyönyörködtethetik, a szobát nem ékesíthetik – hangozhatna a szabály, hiszen a növény védettséget élvez: a hóvirággal együtt uniós egyezményben óvják. A tőzike eszmei értéke jelentős, az ötvenmilliárd forintot is elérheti. Virágzásának idején tőziketúrát szerveznek a nemzeti park munkatársai, az erdőn keresztül húzódó tanösvényen a Rába és a Pinka árterének élővilágát is megismerhetik a kirándulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában