Új természeti érték

2019.11.29. 07:00

Védetté nyilvánítanák a jáki kardvirágos erdőt

Egyeztető tárgyalásra hívta a helyi önkormányzatot, az érintett szervezeteket, erdőgazdálkodókat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) a jáki kardvirágos erdő országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítására vonatkozó javaslatának bemutatására.

Nemes Judit

Dr. Szépligeti Mátyás és Tóth Ernő az egyeztetésen

Fotó: Unger Tamás

Mérföldkő volt a tegnapi egyeztetés Vas megye vonatkozásában is, hiszen olyan területtel kapcsolatban, amelynek országos jelentősége lenne természetvédelmi szempontból, nagyon régen tettek javaslatot a megye területén. A réti kardvirág viszonylag behatárolható területeken fordul elő az országban, minden állomány fontos – emelte ki dr. Németh Csaba, az ŐNPI általános igazgatóhelyettese.

Dr. Szépligeti Mátyás és Tóth Ernő az egyeztetésen
Fotó: Unger Tamás

– Botanikusok tárták fel a területet, a javaslatuk alapján az igazgatóság bevette a tervei közé, hogy megindítja a védetté nyilvánítását.

Dr. Szépligeti Mátyás botanikai szakfelügyelő ismertette az ŐNPI védett természeti területté nyilvánítására vonatkozó javaslatát, valamint a terület természetvédelmi kezelési tervét. Elmondta, hogy a dokumentumot az Agrárminisztériummal már egyeztették, az érintett erdőgazdálkodókat felkeresték; jelenleg a véleménynyilvánítási időszak zajlik. A nagyjából 70 hektáros gyertyános-cseres tölgyes és fiatal erdei fenyves terület a község határától körülbelül három kilométerre délnyugatra, az osztrák határ és Szentpéterfa közelében található.

 

Dr. Szépligeti Mátyás hangsúlyozta: a réti kardvirág mellett több védett faj is megtalálható benne. Az igazgatóság munkatársai tájékoztatták a jelenlévőket a terület természetvédelmi kezelési tervéről, a gazdálkodók által igénybe vehető támogatásokról is; az erdőgazdálkodók pedig kérdéseiket, aggályaikat vethették fel.

– A kardvirágos erdő Ják olyan természeti értéke, amit mi, helyiek is kevéssé ismertünk. Védetté nyilvánításával fel lehet hívni a figyelmet közvetlen környezetünk szépségeire – mondta Tóth Ernő polgármester. Kiemelte: mindent megtesz, hogy a jáki gyermekek már az óvodai környezeti nevelés során megismerjék a kardvirágos erdőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában