Időjárás

2019.07.02. 07:00

Vége a kánikulának, enyhül az idő!

Rekkenően meleg napok állnak mögöttünk, de az előrejelzések szerint mától egy kicsit fellélegez­hetünk. Az enyhébb idő­járás egészen július közepéig velünk marad.

Tersztyászky Krisztina

A meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője júniusban tíz hőségnapot jegyzett fel. Ekkor 30 Celsiusfok fölé emelkedett a napi maximum-hőmérséklet

Fotó: Unger Tamás

Júniusban 0,3 fokkal meghaladtuk az eddigi rekorder, 2003-as júniust Szombathelyen. 22,4 Celsius-fok lett a középhőmérséklet a megyeszékhelyen – összegezte Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője.

A legmelegebb nap 27-e volt, 34 Celsius-fokkal. A napi maximumok átlaga 28,5 Celsius-fok lett, a legalacsonyabb minimum-hőmérséklet pedig 10,4 Celsius-fok volt júniusban – márpedig 40 éve minden júniusban előfordult, hogy 10 Celsius-fok alá csökkent egy-egy vagy akár több hajnalon is a levegő hőmérséklete.

Hőségnapból is tíz jutott, vagyis amikor 30 Celsius-fok fölé ment a napi maximum. 25 Celsius-foknál magasabb érték, vagyis nyári nap 29 volt. A nap 326 órát és 36 percet sütött Szombathelyre, ez 94 órával és 48 perccel több, mint a sokévi átlag. Csapadékból a meteorológiai állomáson 47 millimétert jegyzett fel az észlelő, ez a sokévi átlag 60 százaléka.

A meteorológiai szolgálat szombathelyi észlelője júniusban tíz hőségnapot jegyzett fel. Ekkor 30 Celsiusfok fölé emelkedett a napi maximum-hőmérséklet
Fotó: Unger Tamás

Ami a kilátásokat illeti, július 1-jén valószínűleg túl vagyunk a hónap első heteinek legmelegebb napján – tudtuk meg a szombathelyi észlelőtől. Keddtől 25 fokhoz közeli hőmérsékleti értékekre számíthatunk napközben, és lokálisan egy-egy kiadós eső, zápor is csökkentheti a hőérzetünket. Szerdán nem emelkedik a hőmérséklet 24 fok fölé, este pedig gyorsan hűl a levegő, az éjszakai értékek 10–15 Celsius-fok között várhatók. Ez a tendencia egészen péntekig kitart, talán szombaton számíthatunk újabb felmelegedésre, de vasárnap vagy hétfőn előreláthatólag újra visszatér a júniusinál hűvösebb, változékony, csapadékkal tarkított idő.

Július első felében nem számíthatunk újabb melegrekordot hozó hőségre. Valószínűleg az aratók munkáját nem könnyíti meg a változékony időjárás. A csapadék továbbra is inkább záporok formájában, s nem csen­des esőként fog jelentkezni – mondta Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában