Tankolás

2019.06.24. 11:21

Vége az áresésnek – Drágulnak az üzemanyagok

Drágul a benzin és a gázolaj is, előbbiért literenként bruttó 3, utóbbiért bruttó 5 forinttal kell többet fizetni szerdától. Amerika és Irán konfliktusa az áremelkedés oka, amelynek nyomán Szombathelyen ismét 400 forint fölé ér a dízelár.

Bakos Ágnes

Fotó: Illusztráció

A szerdai 3 és 5 forintos áremeléssel a benzin átlagára 378 forint lesz, a gázolajé pedig 391 forint, literenként, országosan.

Szombathelyen most 373 és 397 forint a gázolaj két szélsőséges ára a töltőállomásoknál az egyik legnagyobb ár-összehasonlító portál gyűjtése alapján. Vagyis, ha a kiskereskedelemben is érvényesül a bruttó áremelés, akkor ismét 400 forint felett lesz a gázolaj, legalábbis a legmagasabb áru dízel Szombathelyen.

Benzint 368 és 389 forintért is mérnek, meg persze a két ár között is a szombathelyi kutaknál – ezekhez kell számolni szerdán a 3 forintot. Kis korrekciónak tűnik az áremelés, hiszen csak ebben a hónapban már 32 forinttal lett olcsóbb a benzin és 24 forinttal egy liter gázolaj.

Ami pedig a hátteret illeti: az amerikai-iráni konfliktusnak köszönhető az olajár-emelkedés a világpiacon, a Brent típusú olaj hordónkénti ára 65 dollár fölé ért, ez több mint 5 százalékos emelkedés. Közben a forint valamelyest erősödött az amerikai dollárral szemben a bankközi devizapiacon, de nem annyira, hogy kompenzálja az olajár-emelkedést. Gyakorlatilag ezt tapasztalhatják az autósok a szombathelyi töltőállomásoknál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában