Óvjuk a Földet!

2021.10.07. 07:00

Vissza a tradíciókhoz – Befőzőautomatákat adtak át Szombathelyen

Adomány­átadó ünnepséget tartott a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Civil Összefogás Fórum a Megyeháza előtt. A pornóapáti és a felsőcsatári óvoda, a szombathelyi Johanneum központ, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény, illetve az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület kapott befőzőautomatát.

Cseh-Egyed Bernadett

20211004 Szombathely Vas megyébe érkezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Magyar Asszonyok Érdekvédelmi Szövetsége közös körútja, melynek során befőzőautomatákat adományoznak közétkeztetőknek és civil szervezeteknek. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A helyi alapanyagok és ízek népszerűsítését, a közétkeztetés megújítását tűzte ki célul a szervezet, amely 2018 óta mintegy 250 befőzőautomatát adományozott már civileknek, közétkeztetési konyháknak, nagycsaládosoknak, helyi őstermelőknek. Heizler Norbert országos koordinátor elmondta, ez a készülék segít tartósítószermentesen konzerválni. Hozzátette: fontosnak tartják a kreativitást és a karitativitást. A szervezet az adományért cserébe azt kéri, hogy a készülékekkel előállított termékekből 5-10 százalékot rászorulóknak adományozzanak a kedvezményezettek.

A térség országgyűlési képviselője is üdvözölte az ajándékozást. Hende Csaba elmondta: szemléletváltásra van szükség, hogy megóvjuk Földünket, és fenntartható módon éljünk. Bizonyos tekintetben valójában a régi hagyományokhoz, szokásokhoz való visszatérés a cél. – Manapság nem szedjük össze a lehullott gyümölcsöt, a lekvárt a boltban vesszük, és már faluhelyen is alig tartanak állatot, inkább importálunk, mindezzel nagy ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után. Ezen kell változtatni, amihez nagy segítség lehet ez az eszköz – fogalmazott.

Az automata mellé az Ízig varázs című kötet egy-egy példányát is megkapta a pornóapáti és a felsőcsatári óvoda, a szombathelyi Johanneum központ, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény, illetve az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület.

A receptgyűjteményben Bu­day Péter ajánl helyi alapanyagokból elkészíthető ételeket.

Kiemelt képünkön: Hende Csaba (középen) is részt vett az átadón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!