Külföld

2008.11.24. 08:25

Legális a graffiti Helsinkiben

<b>Helsinki</b> - A finn főváros feladta szigorú graffiti ellenes politikáját, és a városi kultúra részeként ismerte el a falfirkát.

nincs nev

A jövőben már nem üldözik az épületek falára felvitt graffitik és más műalkotások alkotóit, feltéve, hogy az épület tulajdonosa is elfogadja az alkotást. Az új irányelv azonban különbséget tesz az utcai művészet (street art, urban art) és a „spontán firkálás” között - közölte a FigyelőNet. 

A városatyák elutasították azt a javaslatot, hogy egy új zajvédőfalát jelöljenek ki a graffitisek önmegvalósítása számára, mert szerintük „a graffitifestmények olyan helyre valók, ahol a lehető legnagyobb közönség látja azokat”. 

A finn főváros a leggraffitiellenesebb európai városok közül váltott át gyökeres fordulattal a megengedő politikára. Mindennek egyik oka az volt, hogy a szűkülő anyagi lehetőségek miatt már nem lehetett fenntartani a költséges graffiti ellenes irányvonalat. 

Ugyanakkor manapság a graffiti egyre elfogadottabb művészeti ággá válik: az alkotások egyre gyakrabban tűnnek fel kiállításokon és aukciókon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!