Külföld

2008.12.02. 18:11

Növekvő esély egy nukleáris terrortámadásra

<b>USA</b> - Jelenleg több mint 50 százalék az esélye egy tömegpusztító fegyverrel végrehajtott terrortámadásnak - áll egy amerikai kongresszusi tanulmányban.

nincs nev

A következő néhány évben az esély, hogy terroristák biológiai vagy nukleáris fegyverrel megtámadják a világ valamely nagyvárosát, csak növekedni fog - áll a washingtoni törvényhozás megbízásából készült kétpárti szakértői elemzésben. 

A tanulmány szerint egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világbékére veszélyes államok, az atomfegyverek csempészetével foglalkozó hálózatok, valamint az, hogy a nukleáris technológiák ismeretanyaga egyre terjed a fejlődő világban. 

A szakértők a legnagyobb veszélynek egyértelműen Pakisztánt látják a terrorista csoportok jelenléte, az ország történelmi léptékű instabilitása, valamint a több tucat atomtöltet miatt. 

A tanulmány szerint a nukleáris terrorizmus megelőzéséhez határozott lépéseket kell tenni az atombomba gyártásához szükséges őrizetlen uránium- és plutóniumkészletek biztosítására, valamint a csempészhálózatok felszámolására. Ezenkívül alapjaiban kell átalakítani a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó nemzetközi intézményeket is - írja a HVG. 

A világ országainak határozottan kell cselekedniük, különben jóval 50 százalék fölé emelkedik annak az esélye, hogy terroristák 2013 végéig tömegpusztító fegyvert vetnek be valahol a világon - figyelmeztettek az amerikai elemzők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!