Külföld

2009.03.10. 15:15

Közös orosz-magyar gáztároló épül Magyarországon

<b>Moszkva</b> - A Mol és a Gazprom szerződést írt alá közös tulajdonú gáztároló vállalat alapítására, valamint a Gazprom készen áll arra, hogy aláírja az együttműködési megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal a tervezett Déli Áramlat gázvezeték ügyében.

nincs nev

A Mol szerint az új, 50-50 százalékos tulajdonú gáztároló társaság jelentősen növelni fogja a régió gázellátásának biztonságát. A létesítmény építése várhatóan 2010 után kezdődik és 2012-2013-ban kezdi meg működését. Várt kapacitása 1,3 milliárd köbméter lesz, napi 15 millió köbméteres kitárolási kapacitással - közölte a HVG. 

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök Gyurcsány Ferenccel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy Gazprom pedig készen áll, hogy aláírja az együttműködési megállapodást a Magyar Fejlesztési Bankkal a tervezett Déli Áramlat gázvezetékről. 

A tervezett Déli Áramlat vezetéken orosz földgázt szállítanának Európa déli országaiba, Ukrajnát megkerülve, a Fekete-tengeren és közép-európai országokon – köztük Magyarországon – át. 

Magyarország abban érdekelt, hogy minél több vezeték működjék – mondta a találkozó után Gyurcsány Ferenc. 

A moszkvai kétoldalú találkozón a gázellátás mellett a gazdasági témákról, az energetikai együttműködésről, és a Malév sorsáról is tárgyalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!