Külföld

2009.04.08. 13:08

Diplomáciai botrány Románia és Moldova között

Moldova - <i>Vladimir Voronin</i> moldovai államfő szerint a szomszédos Románia mesterkedése miatt törtek ki országában véres zavargások.

nincs nev

Voronin szerdán bejelentette, hogy vízumkényszert vezetnek be Romániával szemben, megszigorítják a határőrizet, egyúttal nemkívánatos személynek nyilvánította Románia chisinaui nagykövetét, és hazarendelték Moldova romániai nagykövetét is. 

Nyilatkozatában Voronin leszögezte: karhatalmi erővel állítja helyre a rendet, ha az indulatok újra elszabadulnak az utcán. 

Az elnök úgy vélekedett, hogy a keddi erőszakos tüntetéseken, "amikor a randalírozók megtámadták az elnöki palotát, világossá vált, hogy az ellenzék államellenes eszközöket alkalmaz. Teljesen egyértelmű, hogy puccskísérlet történt, a köztársaság illetékes szervei pedig tudomást szereztek arról, hogy az eseményekbe belekeveredtek Románia képviselői" - jelentette ki. 

"Pontosan tudjuk, hogy a nyugtalanságot bizonyos romániai érdekcsoportok szítják - mondta a kommunista elnök. - A biztonsági erők kézre kerítették a rendzavarások 118 szervezőjét, de az értelmi szerzők már elhagyták az országot" - mondta Európa egyetlen kommunista elnöke. 

Románia tagad 

A bukaresti kormány tagadja, hogy bármi köze lenne a chisinaui kommunistaellenes tüntetésekhez, és Voronin beszéde után a külügyi és európai integrációs tárca konzultációra behívatta a bukaresti moldáv nagykövetet. 

"Elfogadhatatlan, hogy a chisinaui kommunista hatalom megpróbálja Romániára és a román állampolgárokra hárítani a felelősséget a Moldovai Köztársaság belső problémáiért" - áll a román külügyminisztérium közleményében. 

Egyesülést követelő jelszavakat skandáltak 

A fővárosi demonstrációk a vasárnapi parlamenti választások után kezdődtek, a voksolás eredményét meghamisítottnak tartó ellenzék felhívására. A zavargásokba torkolló tüntetésekben román diákok is részt vettek és Románia és Moldova egyesülését követelő jelszavakat skandáltak - hívja fel a figyelmet tudósításában az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Az ugyancsak orosz Ria Novosztyi azt emeli ki jelentésében, hogy a megostromlott és bevett kormányzati épületekre román nemzeti zászlókat is kitűztek. 

Az összecsapásokban közel 200 rendőr és tüntető sérült meg. A rendfenntartó erők szerda hajnalra vonták ellenőrzésük alá a parlament és az elnöki hivatal épületét. Szerda délelőtt ismét tüntetők gyűltek össze a moldovai fővárosban a kormányzati negyednél, eltorlaszolva a belváros fő sugárútját. 

Újraszámlálás 

A moldovai ellenzék tegnap úgy tűnt megegyezett a kommunista párttal a szavazatok újraszámlásában, ám a moldovai választási bizottság szerdán elutasította kérelmüket.  

Vlad Filat, a moldovai Liberális Demokrata Párt elnöke szerint ezzel megszegték az államfővel kötött megállapodást.  

A liberális ellenzék súlyos megtorlásoktól is tart. "Nem zárom ki, hogy politikai vezetőket és a demonstrációkban részt vett személyeket is letartóztatnak" - mondta Vlad Filat. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!