Külföld

2009.04.28. 20:31

Eltolták: 2014-ig nem lesz eurónk a szakértők szerint

London (MTI/Reuters) - Magyarország 2014-ig nem csatlakozik az eurózónához - vélik a Reuters által megkérdezett szakértők.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az elemzők a legutóbbi, januári felmérés során még azzal számoltak, hogy erre 2013-ig nem kerül sor. A Reuters által megkérdezett 31 elemző egy évvel legalább 2014-ig eltolta Csehország és Lettország euróövezeti csatlakozásának legkorábbi dátumát is.
 
Az elmúlt hónapokban nagy várakozás előzte meg, hogy Lengyelország képes lesz-e belépni az év közepéig az euró előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszerbe és ennek alapján 2012-ben bevezetni az eurót.  A szakértők szerint azonban Varsó csak egy évvel később, azaz 2010 közepén csatlakozhat az ERM-II-höz és 2013-ban az euróövezethez.

A felmérésben részt vettek szerint továbbra is 2013-ban várható Észtország euróövezeti csatlakozása. Nem változott januárhoz képest a szakértők véleménye azzal kapcsolatban sem, hogy Románia és Bulgária 2015-ig nem vezeti be az eurót. 

A szakértők derűlátóbbak Törökország EU-tagságával kapcsolatban. Most úgy vélik, hogy Törökország 2019-ben lép be az EU-ba, egy évvel korábban, mint amire januárban számítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!