Külföld

2009.04.29. 21:48

Ez nekünk is fáj: hat százalékos gazdasági visszaesés Németországban

Berlin - A második világháború óta a legerősebb gazdasági visszaesés várható ebben az évben Németországban. Ezt erősítette meg szerdai hivatalos előrejelzésében a német kormány, hivatalosan 6,0 százalékos gazdasági gyengülést jósolva, a januárban általa jelzett 2,25 százalékos visszaesés helyett.

MTI

A Merkel-kormány ezzel teljes mértékben magáévá tette a vezető német gazdaságkutató intézetek véleményét. A gazdaságkutató intézetek már a múlt héten azt jövendölték, hogy a hazai össztermék (GDP) visszaesése idén 6 százalékos lesz. Ehhez hasonló mértékű teljesítménycsökkenés még sosem volt Németországban a második világháború vége óta.

A külföld számára is figyelemre méltó, hogy a német kormány szerint az import idén 10,6 százalékkal csökken, és jövőre is legföljebb 0,4 százalékkal nőhet. A visszaesés várhatóan fokozatosan érezteti hatását a munkapiacon is. Az intézetek előrejelzése szerint a munkanélküliek száma ebben az évben legkevesebb 1 millióval növekszik, hosszú idő óta először ismét 4 millió fölé, jövőre pedig megközelítheti az 5 milliót is. A kormány most átlagosan 3,72 millió munkanélkülire számít idén, és 4,62 millióra jövőre.
 
Az intézetek előrejelzéséből kitűnt az is, hogy a szövetségi köztársaság fennállásának hatvan éve óta legsúlyosabb visszaesés az év végéig eltart, sőt, a recesszió a jövő év közepéig folytatódhat. Lassú stabilizálódás csak utána várható, és a GDP legkorábban 2013-ban éri el a tavalyi szintet. A kormány ugyanakkor derűlátóbb a gazdaságkutató intézeteknél. Azok ugyanis jövőre is 0,5 százalékos visszaesést jósoltak, míg a kabinet szerdán azt jövendölte: az év végén már fordulat következhet be, és erre alapozva a gazdaság - immár növekedési pályára lépve - 0,5 százalékkal növekedhet a jövő évben. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten - a legújabb, tavaszi Világgazdasági kilátásokban - a német hazai össztermék (GDP) 5,6 százalékos csökkenését jósolta erre az évre, és további, 1,0 százalékos visszaesést valószínűsített jövőre. Tavaly 1,3 százalékkal, tavalyelőtt 2,5 százalékkal bővült a német gazdaság.
 
A német kormány most a lakossági fogyasztás 0,1 százalékos csökkenését jósolja idénre, és további 0,3 százalékos visszaesését jövőre. Eszerint a válság viszonylag megkímélni látszik a lakosság életszínvonalát, csakhogy az a korábbi, jobb időkben sem profitált a GDP-növekedésből, sőt, ellenkezőleg. Németországban 2005 óta folyamatosan csökken a reálbér, csökkent a kifizetett teljes bértömeg vásárlóértéke is, miközben, ráadásul, a bértömeg nominális növekedésének igen szerény üteménél gyorsabban nőtt a foglalkoztatottak száma. Így a korábbi, erős gazdasági növekedés idején is a lakossági fogyasztás például tavalyelőtt évi átlagban 0,4 százalékkal csökkent, tavaly 0,1 százalékkal tovább apadt.

Most a GDP keresleti oldalának más, korábbi hajtóerői fogyatkoznak meg igazán. A szerdai előrejelzés szerint a beruházások idén 8,1 százalékkal, jövőre 0,3 százalékkal csökkennek. Egy friss adalék: a német gépgyárak márciusban 34 százalékkal kevesebb megrendelést kaptak, mint egy évvel korábban, jelentették a VDMA ágazati szövetségben szerdán. Előzőleg februárban 49 százalékos, januárban 42 százalékos volt a visszaesés éves összehasonlításban. A német export idén 18,8 százalékkal visszaesik, jövőre esetleg 0,9 százalékkal nő, jósolta a kormány szerdán. A korábbi években a beruházások és az export évi 10-15 százalékos növekedése lendítette a GDP-t, a keresleti oldal majdnem 57 százalékát kitevő hazai lakossági piac növekedése híján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!