Külföld

2009.04.28. 20:26

Mint itthon: eltérően ítéli meg Obama száz napját a liberális és a konzervatív média

Washington (MTI) - Barack Obamánál csak a szintén demokrata párti Bill Clinton volt kevésbé népszerű amerikai elnök a hivatalba lépés utáni 100. nap körül az utóbbi évtizedekben - írta a The Washington Times kedden.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az 56 százalékos támogatottságú Obamánál csak Clinton teljesített rosszabbul, aki 55 százalékos népszerűségű volt a beiktatás utáni 100. napon - írta a jobboldali napilap Obama elnökségének 99. napján a Gallup intézet felmérésére hivatkozva.

A Gallup 1969 óta végez ilyen felméréseket, az azóta eltelt időszak további öt elnöke nagyobb támogatottságot élvezett Obamánál. A beiktatás utáni 100. nap hetében a legnépszerűbb Ronald Reagan volt 67 százalékos mutatóval, őt követi Jimmy Carter (63 százalék), majd George W. Bush, Richard Nixon és George H. W. Bush (62, 61, illetve 58 százalék).

 A jelképes első 100 nap után a konzervatív média természetszerűleg Obama hiányosságait és be nem tartott ígéreteit sorolja, a liberális sajtó viszont Obama nagy támogatottságáról, sikerességéről, gyorsaságáról és határozottságáról ír.
 
A The Washington Times szerint Obama viszonylagos alacsony népszerűsége - a többi elnökhöz képest - azzal magyarázható, hogy az egykori illinois-i szenátor mérsékelt politikusként kampányolt, de már szélsőbaloldali pozícióból kormányoz, személye megosztóbb jellegű, mint elődeié volt. A lap egyebek mellett rámutatott: Obama a választási kampányban egy szóval sem említette, hogy a válságra a nagyobb költségvetési költekezés a megoldás.
 
Fareed Zakaria, a Newsweek magazin szerkesztője a liberális The Washington Post hasábjain kedden viszont "Obama sikerének titkairól" értekezett. Szerinte Obama első 100 napja egyértelmű siker volt. A nehéz örökséget átvéve a gazdaságot ugyan még nem tudta megerősíteni, de egy sor kezdeményezést tett a tőke- és ingatlanpiac stabilizálására, ezenkívül kiigazította Amerika katonai céljait Irak és Afganisztán tekintetében, és hozzáfogott az ország nemzetközi hírnevének javításához. Zakaria azt írta, Obama megértette, hogy hol is áll 2009-ben Amerika, amely az újságíró szerint liberálisabb, mint két évtizede volt.

Az amerikai sajtó pártos megosztottságát jellemzi, hogy a legnagyobb nézettségű hírtelevízió, a konzervatív Fox News visszautasította a Fehér Ház azon kérését, hogy élőben közvetítse Obama szerda esti beszédét, amelyet elnöksége első 100 napja alkalmából fog tartani. Ez az első alkalom, hogy egy nagy hírhálózat elutasította Obama ez irányú kérését. A Fox News szerint sok olyan liberális szavazó, aki novemberben Obamára voksolt, azóta megbánta döntését; sokuk azt mondja, igaz, hogy a Bush-kormány után a nagyobb állami szerepvállalásra szavazott, de nem ilyen túlzó mértékűre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!