Külföld

2009.05.05. 22:30

Az év második felében beindulhat az amerikai gazdaság a Fed-elnök szerint

Washington - Az amerikai gazdaság kezd kilábalni a válságból és az év második felében beindulhat a növekedés - mondta Ben Bernanke Fed-elnök az amerikai kongresszusban egy szakmai meghallgatáson. Bernanke szerint több adat is arra utal, hogy a válság kezd engedni szorításából.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Fed elnöke egyebek mellett arra utalt, hogy a három éve vergődő lakáspiac az élénkülés jeleit mutatja. A lakosság fogyasztói kiadása - amely a tavalyi év második felében gyakorlatilag összeomlott - az első negyedben magához tért, s a következő hónapokban további élénkülés várható ezen a fronton, köszönhetően a Barack Obama elnök 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjában ígért adócsökkentéseknek.
 
Ugyanakkor a munkanélküliség növekedése, a lakóingatlanok értékének csökkenése határt szab a fogyasztói kiadások bővülésének. Az üzleti szféra beruházási aktivitása is "rendkívül gyenge" lesz Bernanke szerint. Mindamellett a Fed-elnök bízik abban, hogy a termelés fellendül az év második felében, s a cégek ismét feltöltik a válság csúcsán leapasztott készleteiket. Bízni lehet az amerikai export fellendülésében is, mivel óvatos megítélés szerint más országokban is gyengülni látszik a gazdasági tevékenység hanyatlása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!