Külföld

2009.05.07. 23:11

EBRD: 5 százalékos visszaesés az idén Kelet-Európában

London - Az idén átlagosan 5 százalék körüli ütemben csökken a tágabb értelemben vett Kelet-Európa hazai összterméke (GDP), de az átlagon belül 10 százalékot jóval meghaladó teljesítményzuhanás várható a balti köztársaságokban, és súlyos recesszió valószínű Oroszországban is, áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön közzétett új, az előzőhöz képest jelentősen rontott térségi előrejelzésében, amely szerint azonban a legrosszabb két negyedévet az országcsoport már maga mögött tudhatja.

MTI

Az EBRD a tevékenységi területéhez tartozó harminc közép- és kelet-európai, délkelet-európai, illetve közép-ázsiai országban most már átlagosan 5,2 százalékos visszaesést vár ebben az évben. Az előző, januári előrejelzésben még átlagosan  0,1 százalékos növekedést jósolt a nemzetközi pénzintézet.

Magyar GDP: mínusz öt

A magyar gazdaságra adott idei előrejelzését a bank 5 százalékos GDP-mínuszra módosította az év elején valószínűsített 2 százalékos visszaesésről. Az idei magyar recesszióra vannak ennél borúsabb előrejelzések is a londoni Cityben. 

A Standard & Poor's hitelminősítő például, amely a múlt hónapban a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére, "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, a lépéshez fűzött indoklásában 6 százalékos magyar GDP-csökkenést valószínűsített 2009-re.
 
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege nemrégiben az addigi 4,5 százalékról 5,5 százalékra módosította a magyarországi GDP-érték idei visszaesésére adott becslését. A cég mindazonáltal hozzátette: az új kormányfő által körvonalazott takarékossági csomag végrehajtásával a magyar GDP-érték idei visszaesése "jóval meghaladhatja" a 6 százalékot is.

Balti államok: mínusz tíz és felette

Az EBRD a csütörtökön közzétett, módosított londoni előrejelzésében azonban a legsúlyosabb térségi recessziót a balti államokban jósolja. A bank szerint Észtország gazdasági teljesítménye 2009-ben 10,5, Litvániáé 11,8, Lettországé 13,2 százalékkal zuhan.
 
Ezekben az országokban a bank jövőre is recessziót vár. Prognózisa szerint a lett GDP-érték még 2010-ben is 4,1 százalékkal esik, Észtországban 0,2, Litvániában 2,0 százalékos visszaesés valószínű.
  
Az EBRD az idén Oroszországban is mély recessziót jósol, 7,5 százalékos egész éves GDP-mínusszal. A bank új prognózisa szerint azonban az orosz gazdaság jövőre már 2,5 százalékkal növekszik.

Jövőre stagnálás várható Magyarországon

Magyarországon a csütörtöki előrejelzés a jövő évben éppen zéró növekedést, vagyis stagnálást valószínűsít. Ennél a közép-kelet-európai EU-térség együttes átlagos teljesítménye sem lesz sokkal jobb: az országcsoport egészére 0,2 százalékos növekedést várnak jövőre a londoni bank elemzői.
 
Az EBRD az euróövezeti tag Szlovákiában is 3,5 százalékos visszaesést tart valószínűnek idén, 0,8 százalékos jövő évi növekedési prognózissal. Csehországra megismételte az IMF szintén 3,5 százalékos idei GDP-mínuszra szóló előrejelzését. Lengyelországban idén stagnálást, jövőre 0,8 százalékos GDP-többletet vár az EBRD. Romániában 4 százalékos, Szlovéniában is 4 százalékos, Horvátországban 3 százalékos GDP-csökkenés lehetséges idén a bank szerint.

Tevékenységi területe egészére a bank 1,4 százalékos átlagos növekedést vár 2010-ben.

Túl a legrosszabbon?
 
Az EBRD az új, jelentősen rontott előrejelzésben kiemelten hangsúlyozza ugyanakkor azt a véleményét is, hogy a negyedévi összevetésben számolt visszaesések ütemét tekintve a térség a két legrosszabb negyedéven már túljutott. A bank azt jósolja, hogy a legtöbb átalakuló gazdaságban az év további szakaszában is folytatódik ugyan a lejtmenet, de az eddigieknél jóval enyhébb ívben.
 
Az EBRD a kockázatok között említi, hogy a nem teljesítővé váló hitelállomány-arány és a munkanélküliség valószínűleg még csak ezután tetőzik, a bank felidézi ugyanakkor, hogy már megkezdődött a bizalmi jelzőszámok javulása az ezeket mérő térségi országokban, és a piacok is erősödésnek indultak mind a térségben, mind világgazdasági szinten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!