Külföld

2009.05.12. 18:48

Korrigált az IMF, kedvezőbb a pénzügyi helyzet Kelet-Európában

Prága - A Nemzetközi Valutaalap kedden lefelé módosította több kelet-európai ország, köztük Magyarország külső finanszírozási szükségletére vonatkozó becslését. A nemzetközi pénzügyi szervezet a korábbihoz képest kedvezőbb képet festett a régió legtöbb országának gazdaságáról.

MTI

Az IMF már két hete beismerte, hogy az év elején túlbecsülte a külső finanszírozási szükségletet, új becslését kedden számszerűsítette. A felülvizsgálat során az IMF azonban ismét megállapította, hogy bár sokat javult a helyzet, Csehország kivételével minden országban kritikus szinten maradt a rövid lejáratú tartozások finanszírozási igénye, meghaladván a központi devizatartalékok 100 százalékát.

Magyarország esetében az adósság-refinanszírozási szükségletet a felülbírálat után a tartalékok 101 százalékában adta meg az IMF a korábban becsült 170 százalék helyett. Lengyelországra vonatkozóan 169 százalékról 141 százalékra, Bulgáriában 188 százalékról 132 százalékra, Litvániában 425 százalékról 204 százalékra, Ukrajnában 208 százalékról 117 százalékra módosított lefelé az IMF. Csehország esetében már korábban lefelé módosított az IMF, 236 százalékról 89 százalékra, Észtország esetében viszont 210 százalékról 346 százalékra emelte becslését. 
 
Az egyidejűleg kiadott európai előrejelzésében az IMF megismételte az áprilisban megjelent Világgazdasági Kilátások makrogazdasági becsléseit. Eszerint Magyarországon 3,3 százalékos, Lengyelországban 0,7 százalékos, Csehországban 3,5 százalékos, Szlovákiában 2,1 százalékos, Romániában 4,1 százalékos, Németországban 5,6 százalékos, az euróövezetben átlagosan 4,2 százalékos GDP-csökkenésre számít ebben az évben az IMF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!