Külföld

2009.06.10. 22:13

Afgán ellenállókkal keveredtek tűzharcba a magyar katonák

Budapest - Ellenálló csoportba ütköztek és tűzharcba kerültek az Afgán Nemzeti Hadsereg valamint a Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) magyar és amerikai katonái szerdán az afganisztáni Pol-e Khumritól északra; rövid tűzharc után az ellenállók visszavonultak, az incidens során a járőr feladatot ellátó magyar, amerikai és afgán katonák sértetlenek maradtak - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A járőrcsapat Pol-e Khumritól északra mintegy 40 kilométerre hajtotta végre feladatát, amikor magyar idő szerint a hajnali órákban ellenálló csoportba ütközött és tűzharcba került - olvasható a közleményben.

Mint írták, a járőrcsapat légi támogatást kért, illetve megerősítésképpen a helyszínre érkezett egy, a belga hadsereg által mentorált afgán zászlóalj is. A légi támogatás és az erősítés megérkezését követően, rövid tűzharc után az ellenállók visszavonultak.
 
Az incidens során sem magyar, sem amerikai katona nem sérült meg, illetve az OMLT által mentorált afgán zászlóaljak katonái is sértetlenek maradtak. Az OMLT technikai eszközeiben kár nem keletkezett.
 
Az OMLT katonái az ellenálló csoportot felszámolták, közülük 12 fő életét vesztette, 5 fő fogságba esett, továbbá számos fegyverzeti eszközük került az Afgán Nemzeti Hadsereg birtokába.
 
A közlés szerint a művelet magyar idő szerint 17 órakor befejeződött, a járőrcsapat megkezdte visszatelepülését az OMLT táborába.
 
Szekeres Imre honvédelmi miniszter a művelet részleteiről folyamatosan tájékozódott, és a történtekről az eseménnyel egyidőben a Kormányt is tájékoztatta - olvasható.
 
A közleményben emlékeztettek: a Magyar Honvédség afganisztáni tevékenysége 2009-től kezdve újabb elemmel bővült. Az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve magyar vezetésű Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport segíti az Afgán Nemzeti Hadsereg Baghlan tartományba települt lövészzászlóaljának kiképzését, felkészítését. Az OMLT első váltása 2009. április vége óta látja el a feladatát műveleti területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!