Külföld

2009.06.11. 21:44

Közel-keleti béke:Carter a Hamászt, Mitchell az arab országokat győzködi

Damaszkusz - Az Egyesült Államok kormányának módot kell találnia arra, hogy bevonja a Hamászt a közel-keleti béketeremtésbe, az iszlamista palesztin szervezetnek viszont el kell köteleznie magát az Izraellel kötendő béke mellett - vélekedett csütörtökön Jimmy Carter.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Carter: be kell vonni a Hamászt a közel-keleti béketeremtésbe

 A volt amerikai elnök Damaszkuszban fejtette ki véleményét erről a kérdésről, kevéssel Háled Mesaallal, a Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetőjével tartandó találkozója előtt.
 
"Nem hiszem, hogy lenne lehetőség az izraeli-palesztin békekötésre a Hamász közvetlen bevonása nélkül" - mondta az amerikai exelnök Bassár el-Aszad szíriai államfővel folytatott megbeszélése után. Úgy vélekedett, hogy az amerikai kormánynak nagyon hamar közvetlen tárgyalásokat kellene folytatnia a Hamász vezetőivel. Szavai szerint a rivális palesztin szervezetek (a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah és a Hamász) közti megbékélés kell, hogy legyen az első lépés, az teremthet ugyanis szilárd alapot az izraeli vezetőkkel tartandó tárgyalások hatékonyságához.

Mesaal elégedetten nyugtázta az As-Sark al-Auszatnak adott nyilatkozatában, amelyet csütörtökön közölt a pánarab lap, hogy Barack Obama amerikai elnök kormánya más hangot üt meg a Hamásszal kapcsolatban, mint elődje, a Bush-kormány. Kifejezte reményét, hogy az új hangnemet új politikai gyakorlat is követi, és a jövőben Washington nem köti feltételekhez a Hamásszal folytatandó párbeszédet. 
 
Az amerikai kormány és más nyugati kormányok jelenlegi álláspontja szerint addig nem lehet szó párbeszédről köztük és a Hamász között, amíg a palesztin iszlamista szervezet el nem ismeri Izraelt, le nem mond a zsidó állam elleni erőszakról, és hitet nem tesz a Palesztin Hatóság által korábban vállalt kötelezettségek mellett.

Washington lépéseket vár az arab országoktól Izrael felé a közel-keleti béke érdekében

George Mitchell, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja csütörtökön felszólította az arab országokat, hogy tegyenek "jelentős és fontos" lépéseket Izrael irányában a közel-keleti béke érdekében.

"Azon munkálkodunk, hogy elérjük célunkat, az átfogó béke megteremtését a Közel-Keleten, beleértve egy palesztin állam létrejöttét, amely békében és biztonságban élne szomszédjával, Izraellel"- mondta Mitchell a sajtó képviselőinek Kairóban, Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszterrel folytatott megbeszélései után.
 
Azon túl, hogy létrejön a béke Izrael és követlen szomszédjai között, szükség van arra is, hogy a zsidó  állam az összes arab országgal rendezze kapcsolatait, mint azt a 2002-ben megfogalmazott arab békekezdeményezés célul tűzte ki - fejtette ki Mitchell. Hét éve Szaúd-Arábia indítványozta: az arab államok rendezik viszonyukat Izraellel cserében azért, hogy a zsidó állam kivonul az 1967-ben megszállt arab területekről, létrejön a palesztin állam, a palesztin menekültek problémájára pedig igazságos megoldást találnak. 

Mitchell helyeselte az arab országok kezdeményező készségét, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a közös célok elérésének elősegítése érdekében jelentős intézkedésekre és tettrekészségre van szükség. 
 
A sajtóértekezleten az egyiptomi külügyminiszter azonban azt hangoztatta: a megbékélés érdekében Izraelnek kell megtennie az első lényegi lépést, amely a telepítési politika teljes leállítását, az izraeli hadsereg ciszjordániai városokból való kivonását és a Gázai övezet köré vont blokád megszüntetést foglalja magába. 

"Ha úgy látjuk, Izrael komoly és valós lépéseket tesz, akkor az arab országok készek visszatérni 2000-es év - a második palesztin felkelés (intifáda) kezdete - előtti helyzethez" - fejtette ki véleményét az egyiptomi diplomácia vezetője. Ezzel arra célzott, hogy egyes arab országoknak akkor még voltak kereskedelmi képviseletei a zsidó államban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!