Külföld

2009.06.15. 21:38

Legenda a tömegpusztító fegyverekről - újabb vizsgálat indul az iraki háború ügyében Angliában

London - Független, átfogó vizsgálat indul hamarosan Nagy-Britannia iraki háborús részvételének ügyében - jelentette be hétfőn délután a brit kormányfő, aki szerint a cél nem személyi felelősségek megállapítása, hanem a tanulságok levonása.

MTI

Gordon Brown a londoni parlament alsóházában tett nyilatkozatában közölte: a vizsgálat példátlan lesz mind a vizsgált időszak hosszát, mind a bizottság rendelkezésére bocsátandó információ kiterjedtségét tekintve. Brown szerint a kormánytól teljesen függetlenül végzendő vizsgálat 2001 júliusától az idei év júliusáig tartó, nyolcévi időszakot fog át. A kormányfő szerint a neves szakértőkből alakuló testület "júliusi vége után a lehető leghamarabb" munkához lát, és  várhatóan egy évig dolgozik a jelentésen.

Brown elmondta: az iraki invázió kezdete óta eltelt hat évben összesen 120 ezer brit katona szolgált Irakban, közülük 179 vesztette életét. A brit hadsereg iraki hadműveleti tevékenysége azonban már április 30-án, a Bászra városában aznap lebonyolított utolsó harci járőrözéssel véget ért, és ma már ötszáznál is kevesebb brit katona tartózkodik Irakban. A kormányfő szerint ezzel eljött az idő az elmúlt évek "gyakran ellentmondásos fejleményeinek" feltárására. 

Brown kijelentette: a bizottság minden titkos brit dokumentumhoz hozzáférhet, és bármelyik brit állampolgárt meghallgathatja. A végleges jelentésben is szerepelhet bármilyen információ, csak olyanok nem, amelyek alapvető fontosságúak a nemzetbiztonság szempontjából - tette hozzá.
 
A kormányfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vizsgálat maga nem lesz nyilvános. Ezt mind a konzervatív, mind a liberális ellenzék kifogásolta a bejelentés utáni parlamenti vitában.
 
David Cameron tory vezér kiemelte azt is, hogy a vizsgálati jelentés csak a következő parlamenti választások után készül el, ami szerinte azt jelenti, hogy a kormány nem akar szembenézni semmilyen esetleges "kényelmetlen megállapítással".
 
Az iraki háború ügyében eddig két vizsgálat zajlott le Nagy-Britanniában, de mindkettő csak egy-egy részterületre összpontosított. Az egyik azt volt hivatva feltárni, hogy milyen körülmények vezettek David Kelly professzornak, Nagy-Britannia vezető mikrobiológiai szakértőjének, a védelmi minisztérium egykori iraki fegyverzetügyi főtanácsadójának öngyilkosságához.

Kelly 2003 nyarán vetett véget életének, miután kiderült: ő volt a forrása a BBC rádió egy riportjának, amely szerint a kormány az információ hamis voltának tudatában tett közzé egy dossziét a "45 perces bevetési készültségben lévő" iraki tömegpusztító fegyverekről.

 A tragédiát vizsgáló, Lord Hutton felsőházi lordbíró vezette bizottság 2004 januárjára elkészült jelentése gyakorlatilag teljesen felmentette - a bírálók szerint fehérre mosta - a kormányt, és szinte minden felelősséget a BBC-re hárított.
 
Egy évvel később azonban egy másik, a hírszerzési tevékenységet vizsgáló független bizottság megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban. Ez a jelentés is fölmentette azonban a kormányt a tudatos félrevezetés vádja alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!