Külföld

2009.06.23. 08:07

Mégsem a lezuhant Air France-gép fekete dobozainak jeleit észlelték (frissítve)

Párizs - Nem az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép feketedobozainak jeleit észlelték - közölte kedden a francia közlekedési miniszter egyik munkatársa. A Le Monde korábban azt közölte: gyengén ugyan, de érzékelték a fekete doboz jeleit.

MTI

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő elmondta: a francia haditengerészet hajói valóban észleltek hangokat, de ezek nem a keresett adatrögzítő dobozokból származnak. Azoknak a helyét még nem sikerült bemérni.  

Néhány órával korábban a Le Monde című francia napilap honlapján jelent meg a hír, hogy a hadihajók a feketedobozokból érkező gyenge jeleket észlelték. Ezután egy mini tengeralattjárót küldtek, hogy megtalálja a két szerkezetet a tengerfenéken.

A kutatásért felelős franca hivatal a Le Monde hírére reagálva közölte: egyelőre nem sikerült pontosan behatárolni a berendezések helyét, s azt sem lehet kizárni, hogy nem is a feketedobozok által kibocsátott jelet észlelték.

Philippe Guillemet, a kutatásban részt vevő egyik hadihajó parancsnoka elmondta: szinte minden nap észlelnek hanghullámokat, de még nem tudnak semmit megerősíteni, egyelőre továbbra is csak a kutatási fázisnál tartanak.

A szerkezeteket egy 160 kilométer átmérőjű körben keresik, a Brazíliához tartozó Fernando da Noronha szigetcsoporttól 850 kilométerre északkeletre. A kutatást rendkívül módon megnehezíti, hogy a dobozok körülbelül 5000 méter mélységben lehetnek, különleges domborzati viszonyok között. Megtalálásukkal azonban sietni kell, mivel még legfeljebb nyolc napig képesek önállóan jeleket adni.

A feketedobozok által rögzített adatok magyarázatot adhatnak arra, hogy mi okozta június elsején az Airbus 330-as típusú gép 228 halálos áldozattal járó katasztrófáját.



Az Air France szerencsétlenül járt gépének egyik roncsdarabját emelik partra a Caboclo hadihajó fedélzetéről Recife kikötőjében
Fotó: MTI/AP/Brazil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!