Külföld

2009.06.22. 21:31

Ön bolgár adócsaló? Akkor véletlenül se vegyen Bentleyt!

Szófia - Összesen 105 Bentley-tulajdonost fog alapos vizsgálat alá vonni a nemzeti adóhivatal Bulgáriában a lehetséges adócsalás, illetve a törvényi előírások megkerülésének egyéb módjai után kutatva, hogy ezáltal tartsák féken az egyre növekvő korrupciót.

MTI

Az adóhivatal bejelentése szerint a luxusautó-tulajdonosok jövedelemforrásait fogják ellenőrizni, és alapos vizsgálatot rendelnek el, amennyiben eltérés mutatkozik a bevallott jövedelem és a tényleges vagyon között. A hivatal nem utalt rá, hogy az egyéb luxus kategóriájú autók tulajdonosaira is kiterjedne a vizsgálat. 
    
"Kiderült, hogy Bulgária egyike azoknak az európai országoknak, ahol a legmagasabb a regisztrált Bentleyk száma. Semmi rossz nincs abban, ha valakinek Bentleyje van, egészen addig, amíg rendesen fizeti az adókat" - mondta Roszen Bacsarov, a hivatal szóvivője, aki nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a Volkswagen AG által gyártott csodaautó tulajdonosai között szerepelnek-e jelenlegi kormányhivatalnokok. Egy Bentley ára az országban 270 ezer dollár (55 millió forint).
    
A helyi média már felkereste Emilia Maszlarova szociális minisztert és Bentley-tulajdonost, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. A miniszternek idén már sikerült a figyelem középpontjába kerülnie, mikor 8600 eurós (2,4 millió forint) "jegyet váltott" Koreába egy miniszteri út során, mely összeg egyenlő egy átlagos nyugdíjas nyolc évi jövedelmével.
    
Szintén ebben az évben az adóhivatal már "söprögetett" a luxusjacht és egyéb fényűző ingóságok tulajdonosainak háza táján. Az Európai Unió országai közül Bulgáriában a legalacsonyabb az átlagos havi jövedelem, ami körülbelül 300 eurót, vagyis 84 ezer forintot jelent. A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg hatalmon lévő szocialisták emiatt "komoly büntetésre" számíthatnak a július 5-i parlamenti választáson. 
    
A 7,6 milliós népesség mintegy kétharmada mondta, hogy a szocialista vezetésű kormánynak felül kellene vizsgálnia a gazdasági válság kezelésére, valamint a bűnözés és a korrupció felszámolására irányuló sikertelen intézkedéseit. A gazdasági válság és a csökkenő állami adóbevételek ellenére az éves szófiai Motorshow-n közel 600 új autót adtak el a múlt héten, és a gazdasági minisztérium is 15 új gépjárművet rendelt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!