Külföld

2009.06.01. 16:29

Puskin leszármazottainak világkongresszusa Moszkvában

Moszkva - Alekszandr Szergejevics Puskin orosz költő leszármazottainak első világkongresszusát tartják szerdától Moszkvában a költő emlékmúzeumában. A rendezvényre több mint 200 meghívót küldtek ki, és több mint százan igazolták vissza részvételüket.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Anna Popova, a moszkvai önkormányzat kulturális osztályának vezetője újságíróknak elmondta: a kongresszus programján több koncert szerepel, továbbá látogatás Puskin felesége, Natalja Goncsarova családjának a Kalugai területen fekvő birtokára és Puskin napjának megünneplése június 6-án, a költő születésnapján. Családfám, illetve Pénz. Puskin. Pénz. címmel két kiállítás is nyílik a találkozó ideje alatt. Végül a kongresszus utolsó napján, június 7-én a résztvevők felkereshetik a Puskin gyermekkori lakhelyén berendezett Zaharovo - Bolsije Vjazemi múzeumot. 
    


A nagy költő legközelebbi egyenesági leszármazottja Alekszandr Alekszandrovics Puskin, aki Brüsszelben él. A költő teljes családfáján a több mint 150 év alatt immár 58 ág nő. Élnek Puskinok Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Belgiumban, Svájcban, Ukrajnában, Grúziában, de még a Hawaii-szigeteken is. A legtöbben azonban Angliában élnek, és rokonságba kerültek az uralkodóházzal is - mondta Popova. 

Alekszandr Szergejevics Puskin (1799-1837) költő író, drámaíró, az orosz irodalom fejlődésének meghatározó alakja, ki mindhárom műfajban maradandó alkotásokat hozott létre. A modern orosz irodalmi nyelv megteremtőjének tekintik, művei alapján sok opera és film készült, drámáit, meséit, verseit ma is olvassák és idézik.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!