Külföld

2009.06.18. 10:04

Szekus volt több ünnepelt román forradalmár

Bukarest - A romániai rendszerváltó forradalom több hőséről is azt derítette ki a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS), hogy korábban együttműködött a Ceausescu-rendszer titkosszolgálatával - véli tudni a Romania Libera.

MTI

A bukaresti napilap csütörtöki számában arról írt, hogy a CNSAS tavaly körülbelül 15 ezer embert világított át, közülük mintegy ezerről állapította meg, hogy a volt kommunista titkosszolgálat ügynöke, besúgója, együttműködője volt. 

Az újság szerint az említett átvilágítások során több olyan politikusról, igazságügyi tisztségviselőről derült ki, hogy a múltban együttműködött a Securitatéval, akik ma is fontos poszton "húzódnak meg". Neveket nem említ ugyan a lap, de információi szerint az összes fontosabb - kormányon és ellenzékben lévő - pártban vannak "leleplezett" személyek, nem is beszélve a bírói állományról. A cikk ugyanakkor újdonságként említi, hogy összesen 94 volt együttműködő a Ceausescu-rendszer megdöntésében játszott szerepet, papírjuk is van, miszerint a "forradalom hősének" nyilvánították őket.

A CNSAS-t 1999-ben hozták létre. A 2004 végén államfővé választott Traian Basescu utasítására akkor a belföldi hírszerző szolgálat (SRI) irattárából mintegy másfél millió dossziét szállítottak át az átvilágító testület raktárába, de több mint százezer dosszié továbbra is titkosított maradt. 

Időközben azonban további iratcsomókat adtak át a CNSAS-nak. A Romania Libera úgy tudja, hogy tavaly több mint 75 ezer újabb aktát, 42 500 kartotékot adtak át a testületnek a volt Securitate irattárából. Így már több mint 1,6 millió akta, több mint egymillió feljegyzés a kommunista időszakban elfogott levelekről, valamint több mint 1,7 millió egyéb kartoték van a CNSAS birtokában.

A lap szerint ugyanakkor a külföldi hírszerzés (SIE) csak mintegy 20 ezer aktát bocsátott az átvilágítók rendelkezésére, több ezret viszont - állambiztonsági okokra hivatkozva - visszatartott. 

Tavaly politikai vihart kavart, hogy az alkotmánybíróság  elfogadta Dan Voiculescunak, a Konzervatív Párt akkori elnökének, az átvilágítás által érintett politikusnak az alkotmányossági kifogásait, így az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette a CNSAS működését szabályozó törvény számos lényegi cikkelyét. 

Az volt a legfőbb kifogás, hogy az átvilágító testület állítólag túlságosan széles hatáskört kapott, vagyis - mint több érintett panaszolta - nem pusztán az ügynöki múlt megállapításával, hanem annak bizonyos fokú szankcionálásával is foglalkozott. Később helyreállították a CNSAS működését, de a korábbinál sokkal szűkebb jogosítványt biztosítottak számára.

Garzó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!